După încheierea primei săptămâni de cursuri în școli, situația nu este îngrijorătoare, cu o rată de infectare de 1 la 10.000, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.
Sorin Cîmpeanu afirmă că experţii în epidemiologie au considerat că riscul este gestionabil, dar că riscul nu poate fi eliminat complet. Cei 290 de elevi care au fost testați pozitiv în această săptămână s-au infectat anterior începerii școlii, iar prezența fizicî în școli își va face simțite efectele de săptămâna viitoare.
Ministrul s-a declarat convins că nu se va ajunge la situația închiderii școlilor, dar, în eventualitatea în care situația o va cere, nu va ezita să o facă.
Acesta a mai adăugat că săptămâna viitoare va discuta cu autoritățile sanitare despre purtarea măștii la orele de sport.
După prima săptămâna de cursuri, au fost depistați pozitiv 290 de elevi și 259 de cadre didactice, iar cursurile din 203 clase au fost suspendate.
„Bugetul Educației este, în valoare absolută, cel mai mare din ultimii 30 de ani, dar ca procent din PIB este ceva mai mic decât cel de anul trecut”, a afirmat, duminică, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.
Potrivit ministrului, bugetul ministerului este mai mare cu 242 de milioane de lei decât execuția de anul trecut.
În proiectul de buget ministerul are o alocare de 31,1 miliarde lei, cu 2,8% mai mult decît execuția din 2020.
Acesta a mai spus că în buget nu se mai regăsesc cheltuieli de 1 miliard de lei, printre care voucherele de vacanță, fondul de rezervă sau anumite diferențe salariale.
Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre lipsa din sistemul de educație a capacității administrative de rezolvare a unor probleme, oferind exemplul școlilor cu toalete în curte. Anul trecut din alocarea bugetară de 32 de milioane de lei s-au cheltuit 18,8 milioane de lei, a sspus Cîmpeanu. „Nu știu, este greu pentru un profesor din mediul rural”, a spus ministrul.