Ministrul Educației: Elevii doresc pe 1 septembrie începerea cursurilor. Presupune începerea anului pe 15 august. Ce implicații ar presupune o asemenea schimbare / Anisie, despre salariile profesorilor: Îi asigur că le vor primi mărite

Publicat: 12 01. 2020, 14:45

Trebuie făcută o distincție între începerea anului școlar și începerea cursurilor, deoarece nu sunt același lucru, punctează ministrul.

„Am discutat cu ei (reprezentanții Consiliului Elevilor, n.r.). La momentul acesta, ca noi să putem începe efectiv cursurile – deja la 1 septembrie incepe anul școlar. Dar noi trebuie să facem o diferență – începerea anului școlar nu este același lucru cu începerea cursurilor. Ministerul Educației au propus pentru 2020-2021 o structură în care începerea anului să fie 1 septembrie și începerea cursurilor să fie 14 septembrie. Elevii își doresc 1 septembrie ca dată pentru începerea cursurilor. Asta presupune ca anul școlar să înceapă pe 15 august”, a spus ministrul Educației la Digi24.

Acest scenariu aduce mai multe consecințe, explică Monica Anisie: să se încheie igienizarea școlilor mult mai devreme și trebuie luat în calcul că până pe 4 septembrie este organizată sesiunea a doua de Bacalureat.

Anisie spune că peste 100 de propuneri pentru modificarea structurii anului școlar au fost transmise Ministerului Educației.

Precizările vin după ce Consiliul Național al Elevilor a transmis că nu renunță la propunerea ca anul școlar să înceapă pe 1 septembrie deoarece această structură ajută elevii, iar proiectul Ministerului potrivit căruia cursurile să înceapă pe 14 septembrie duce la dezechilibru.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică, proiectul privind structura anului școlar pentru 2020 – 2021, care arată că pe 14 septembrie ar putea începe cursurile. Anul acesta, școala a început pe 9 septembrie.

Potrivit Ministerului Educației, proiectul supus dezbaterii publice arată că anul școlar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează:

– Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021);

– Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

 

Monica Anisie: Asigur profesorii că vor primi salariile mărite

Ministrul Educației Monica Anisie a precizat că în 2020, profesorii vor primi salariile mărite așa cum s-a stabilit prin lege, subliniind că în bugetul Ministerului au fost incluși 1,7 miliarde lei pentru majorări. 

„Îi asigur pe toți colegii mei profesori că vor primi măririle așa cum s-a stabilit prin lege. Vor primi mărite salariile începând cu data de 1 ianuarie și cu data de 1 septembrie. În bugetul Ministerului Educației m-am ocupat să fie puși acești bani pentru măriri, este vorba despre 1,7 miliarde”, a declarat Monica Anisie la Digi24.

Ministrul Educației a explicat însă că profesorii vor primi salariile, începând de săptămâna viitoare, aferente lunii decembrie, deci majorările nu sunt incluse încă.

„Această mărire (a salariilor, n.r.) se va realiza. (…) Să nu se aștepte colegii mei că de pe acum. Îi asigur că nu există nicio problemă”, mai spune Anisie.