Precizările au fost făcută în contextul în care au loc percheziții la Fundația pentru Evaluare în Educație, care organizează concursul școlar cu același nume.
Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) a stabilit, în decembrie 2014, calendarul organizării și desfășurării concursurilor pentru anul școlar 2014-2015, precizând că este interzisă perceperea unor taxe pentru astfel de acțiuni, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
La rândul său, subsecretarul de stat Liliana Preoteasa a precizat pentru MEDIAFAX că Ministerul Educației a elaborat în 2 decembrie 2014 ordinul privind organizarea și desfășurarea concursurilor școlare, iar actul normativ stipulează clar că este interzisă perceperea oricărei taxe pentru organizarea și desfășurarea concursurilor inițiate de minister, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ.
Ea a mai spus că în acest ordin este prevăzută lista tuturor concursurilor organizate de MECS.
Pentru toate aceste concursuri este interzisă percepera taxelor și, mai mult, organizarea în școli a unor concursuri pentru care să se perceapă bani.
„În general, în școli nu se organizează concursuri cu taxă și atragem atenția privind respectarea ordinului care stabilește modalitatea de organizare și desfășurare a concursurilor Ministerului Educației și Cercetării Științifice”, a mai spus Liliana Preoteasa.
Potrivit ordinului, părinții își vor putea înscrie în continuare copiii la concursurile cu taxă, dacă vor, fie individual, fie prin asociații. Aceste asociații, însă, nu vor avea voie să organizeze concursurile în școlile de stat, ci în instituții particulare, centre de evaluare sau universități.
Același ordin prevede că Ministerul Educației organizează, la nivel național, 49 de concursuri.
Polițiștii fac, joi, 19 percheziții în București, Ilfov și Prahova, într-un dosar în care este vizată fundația care organizează concursul școlar „Evaluare în educație”, prejudiciul produs prin delapidare și evaziune fiscală fiind de peste nouă milioane de lei, potrivit unor surse din Poliție.
Anchetatorii vor duce la audieri 29 de persoane, în dosarul deschis în urma unei sesizări făcute de Direcția Generală Antifraudă Fiscală din ANAF, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei. Potrivit anchetatorilor, toate persoanele ridicate sunt angajați ai Fundației Evaluare în Educație.
Surse din Poliție au declarat, pentru MEDIAFAX, că în dosar sunt vizați reprezentanții Fundației Evaluare în Educație, suspectați că și-au însușit taxele de participare la concursul școlar organizat de aceasta la mai multe materii și că nu au plătit impozite.
„Din datele și probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că în perioada 2008-2013 suspecții, în calitate de reprezentanți ai unei fundații având ca obiect de activitate organizarea unor concursuri școlare, și-au însușit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reținut și vărsat la bugetul de stat impozitele cu reținere la sursă și au înregistrat în contabilitatea fundației cheltuieli fictive”, a precizat Poliția Capitalei.
Anchetatorii suspectează că prejudiciul produs de reprezentanții fundației în urma infracțiunii de delapidare se ridică la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile și înregistrarea achizițiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.
Ancheta Poliției Capitalei se desfășoară sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului București, cu sprijinul Serviciului Român de Informații.
La concursul „Evaluare în educație”, organizat de fundația cu același nume, pot participa elevii din clasele I-VIII, precum și cei ai clasei pregătitoare, fiind organizat pentru disciplinele Limba română, Matematică, Engleză, Fizică și Informatică. La concursurile organizate de această fundație participau, la nivel național, aproximativ 800 de școli.
Concursurile „Evaluare în educație” au fost scoase de pe lista avizată de Ministerul Educației la începutul anului 2013, însă acestea au fost organizate în continuare în școli, pentru fiecare probă taxa de participare plătită de elevi fiind de câte 20 de lei. Fundația „Evaluare în Educație” a primit totuși un acord scris din partea ministerului, însă fundația nu a fost inclusă pe lista concursurilor avizate.