Ministrul Educației propune Universității de Medicină să preia Institutul Cantacuzino

Ministrul Educației propune Universității de Medicină să preia Institutul Cantacuzino
Publicat: 20/04/2015, 18:18
Actualizat: 18/05/2015, 16:05

Cîmpeanu i-a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare rectorului UMF Ioanel Sinescu, în care-și exprimă „disponibilitatea de a identifica împreună soluții în vederea deblocării situației existente” la Institutul Cantacuzino.

„Având în vedere competența, expertiza precum și interesul manifestat în ultima perioadă de către reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, față de situația Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie «Cantacuzino», vă rugăm să aveți amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceți
să preia coordonarea acestui institut”, se spune în documentul remis conducerii UMF, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (MECS).

Ministrul mai spune că UMF București „beneficiază de cei mai buni specialiști în domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoaștere internațională, dar și de persoane cu experiență și rezultate remarcabile în ceea ce privește managementul unităților și instituțiilor din domeniul medical”.

Contactat de MEDIAFAX, Ioanel Sinescu a spus că va prezenta senatului universității propunerea MECS privind preluarea Institutului Cantacuzino.

Potrivit MECS, de la înființare și până în prezent, Institutul Cantacuzino a avut mai multe forme de organizare.

Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino” a fost înființat printr-o lege publicată în Monitorul Oficial (MO) în 1921 și promulgată de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul nr. 3068.

După adoptarea Legii nr. 15/1990 privitoare la reorganizarea întreprinderilor de stat în regii autonome si societăți comerciale, a fost înființată Regia autonomă „Institutul Cantacuzino”, prin Decizia Guvernului nr. 1247 din 4 decembrie 1990.

Institutul Cantacuzino a fost reorganizat în institut public în regim extrabugetar, prin Hotărârea de Guvern nr. 133 din 30 martie 1994.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” (INCDMI Cantacuzino) a trecut în coordonarea Ministerului Sănătății prin HG nr. 1563/2008.

Anul trecut, institutul a trecut în coordonarea Ministerului Educației, prin HG nr. 844/2014.

Obiectul de activitate al Institutului Cantacuzino cuprinde: cercetare științifică și dezvoltare tehnologică în materie de infecții bacteriene, virale și parazitare și în domeniile biologiei celulare și moleculare, imunologiei, biotehnologiei și geneticii microbiene, asistență tehnico-metodologică, activități de sănătate publică, precum și acordarea de servicii specializate, activități de formare, specializare, perfecționare profesională și pregătire postuniversitară de specialitate, dar și activități de producție de preparate biologice profilactice și terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice și pentru culturi celulare, dispozitive medicale, hrană granulată standardizată pentru animale de laborator etc. și comercializarea acestora în țară și străinătate.

Prin intermediul programelor publice de cercetare-dezvoltare și inovare coordonate de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare, MECS a susținut finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate de Institutul Cantacuzino, în perioada 2009 – 2014, cu peste 35 de milioane de lei.

Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, președintele Asociației Medicale Române, a declarat duminică, după după Congresul al IX-lea al asociației, că va fi înființat un fond pentru salvarea Institutului Cantacuzino, unitate medicală strategică de care România are nevoie mai ales în contextul apariției unor boli noi, precum Ebola.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013 producția a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfârșitul anului, ANM a anunțat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția Medicamentului din Franța, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producția de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populației se face numai cu vaccin din import.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...