Ministrul Educației, scrisoare către primari: Sunt diferențe tot mai mari între școala de la oraș și cea de la sat. Haideți să amenajăm toalete în interiorul școlii! Haideți să investim în elevi și profesori

Ministrul Educației, scrisoare către primari: Sunt diferențe tot mai mari între școala de la oraș și cea de la sat. Haideți să amenajăm toalete în interiorul școlii! Haideți să investim în elevi și profesori
Monica Anisie, acuzată că „a atacat fizic” un tânăr liberal: „Mi-a băgat unghia în mână...” / Foto: Facebook / Monica Anisie
Publicat: 16/01/2020, 16:42

Conform ministrului, unele autorități publice locale au alocat puțin spre deloc bani pentru educație, motiv pentru care solicită un „restart la educație”.

De asemenea, Monica Anisie face un apel public către autoritățile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a educației în 2020.

Redăm scrisoarea transmisă de ministrul Educației:

„Mă adresez dumneavoastră în speranța că înțelegem cu toții că România are nevoie de un sistem educațional bine finanțat, în care elevii să învețe cu drag, în condiții optime, iar profesorii, folosind noile tehnologii, să aibă acces la toate resursele materiale necesare bunei desfășurări a activităților în școală.

Rolul comunității locale este foarte important și consider că România s-a dezvoltat în ultimii ani, astfel încât asigurarea finanțării complementare pentru educație să fie o realitate concretă, în fiecare unitate administrativ-teritorială.

Legea a prevăzut încă din 2011, că finanțarea educației trebuie să fie un efort comun al autorităților administrației publice centrale și locale.

Întreaga arhitectură a educației s-a schimbat odată cu adoptarea de către România a principiului descentralizării, în urma căruia autoritățile locale au preluat o bună parte din responsabilități, printre care și aceea de a asigura finanțarea complementară pentru educație.

Am constatat cu tristețe că, de la adoptarea Legii educației naționale, unele autorități publice locale au alocat puțin spre deloc bani pentru educație, deși aveau o obligație legală și morală în acest sens.

Guvernul și-a făcut deja datoria de a majora bugetul pentru educație în 2020 și de a finanța ceea ce legea ne obligă să finanțăm: salariile, sporurile, indemnizațiile, pregătirea profesională, evaluarea periodică și cheltuielile cu bunuri și servicii educaționale.

Investițiile, reparațiile capitale, consolidările, subvențiile pentru internate și cantine, evaluarea periodică națională a elevilor, bursele elevilor, toate acestea trebuie finanțate de către autoritățile publice locale, prin finanțarea complementară, conform art. 105 din Legea 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Din păcate, în prezent există «școala de la sat» și «școala de la oraș». Între aceste două categorii sunt diferențe care devin tot mai mari. Împreună, putem face ca această diferență să dispară, să existe aceeași calitate a școlii românești, indiferent unde se află geografic.

Vă propun un restart în finanțarea educației! Începând din acest an, toți să ne asumăm angajamentele față de copii și cadre didactice! Fac un apel public către dumneavoastră să asigurați finanțarea corespunzătoare a educației în bugetele pentru anul 2020. O școală bună are nevoie de susținerea unei comunități căreia îi pasă. Investiția în grădinițe, școli și licee înseamnă investiția în copii, în viitorul comunității locale.

Haideți să dotăm școlile cu materialele necesare pentru desfășurarea actului didactic în bune condiții! Haideți să amenajăm toalete în interiorul școlii! Haideți să investim în elevi și profesori, investind în educație.

Totodată, vă felicit pe toți cei care ați demonstrat prin fapte că SE POATE și că vă pasă de viitorul copiilor prin investiția în educație! Exemplele de bună practică există, deci pot fi multiplicate!”.

Sursă FOTO: Monica Cristina Anisie / Facebook

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu