Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că reducerea abandonului școlar este una dintre cele mai importante obiective ale învățământului din PNRR.
Potrivit lui Cîmpeanu, fenomenul abandonului școlar înregistrează tendințe de creștere din cauza crizei medicale.
„Niciunul dintre obiectivele PNRR nu se pot realiza în absența educației. Reducerea abandonului școlar este una dintre cele mai importante prevederi. România și-a propus un prag maxim de 11,3% de abandon, din păcate nu l-a atins, rata în 2020 a fost de 11,6%. Fenomenul înregistrează tendințe de creștere din cauza crizei medicale, în loc să scadă. Din acest motiv, Hotărârea de Guvern de azi va beneficia de 543 milioane de euro, este o componentă nerambursabilă, foarte importantă, va trebui să fie implementată cât mai curând. Este îndeplinit jalonul 462, componenta 15, reforma 3, investiția 4”, a spus ministrul, într-o conferință de presă la finalul ședinței de Guvern.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că joi a fost trimisă lista celor 3.235 de școli cu cel mai mare risc de abandon școlar.
„Tot astăzi, am trimis la Monitorul Oficial MATE, ambele documente vor fi publicate în Monitorul Oficial de astăzi. Am trimis și lista celor 3.235 de școli cu cel mai mare risc de abandon școlar. Dintre acestea, vom selecta cel puțin 2.500 de școli care se află cu gradul cel mai ridicat de abandon.
Minimum 750 de școli din acestea vor trebui să primească deja finanțare. E vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediu rural. În mediul rural rata de abandon a fost de 26%. Trei sferturi din școlile care beneficiază de acest program de abandon sunt din mediul rural.
O altă măsură este formarea cadrelor didactice pe partea abandonului școlar, pentru a-i sensibiliza pe colegii noștri. Olimpiadele și concursurile școlare vor putea fi reluate după doi ani de la oprirea lor din cauza pandemiei COVID-19. Pe baza experienței din criza sanitară, vom face și olimpiade online, dacă va fi cazul.
Vrem să reducem abandonul școlar până la 9%, este un nivel foarte greu de atins”, a conchis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.