„Școlile din România se depopulează, este o realitate tristă. Sunt copii din ce în ce mai puțini în școlile din România. Și atunci trăim următorul fenomen: și datorită faptului că școala românescă este polarizată, adică sunt școli cu performanțe foarte bune, pot intra în orice competiție fără să ne temem că vom pierde, și școli cu performanțe slabe, părinții fac o presiune extraordinară pe școlile bune. Ceea ce este foarte normal pentru că orice părinte și-ar da copilul la o școală bună. Și-atunci suntem în situația în care în școlile în care se depopulează să avem puțini elevi și să avem foarte mulți elevi, 30-35 de elevi în clasă, în școlile foarte bune. Încercăm să găsim soluții în așa fel încât să nu mai ajungem aici. Și-am început de acum pentru că în curând, vom avea probabil săptămâna aceasta cifra de școlarizare pentru anul următor aprobată, sper să nu mai trecem dincolo de 25 de elevi în clasă. Este o măsură care este posibilă în sistemul românesc de învățământ și după părerea mea este absolut necesară”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Realitatea Tv.
Ministrul Educației a spus că denumirea clasei pregătitoare se va schimba în clasa I, din 2020, existând în acest sens o lege în vigoare deja, promulgată de președintele Klaus Iohannis.
„Mi se pare că nu poți să trimiți un copil în clasa zero, ea se numește pregătitoare, dar din păcate în mentalul public a intrat drept clasa zero. În acest moment, ciclul primar are cinci ani. Începe cu copilul în clasa pregătitoare și termina clasa a patra. Clasa pregătitoare plus clasele 1-4 înseamnă cinci ani, nu se schimbă nimic, rămâne la fel, numai că renumerotăm și clasa aceasta așa-zisă zero, ca să scăpăm de acest zero o să devină clasa 1. Rămâne cu aceeași abordare, ea este o clasă de tranziție (..) Din 2020, o să intrăm cu clasa pregătitoare care devine clasa I”, a mai spus Ecaterina Andronescu.
Tot din toamna anului viitor, învățământul obligatoriu va fi extins.
„Învățământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniță și ultimii doi ani de liceu. Adică ultimii doi ani de grădiniță înseamnă grupa mijlocie și grupa mare, intră în învățământul obligatoriu pentru că fac parte din ceea ce se cheamă ultima parte a educației timpurii și care este extrem de importantă. Și ultimele două clase de liceu, clasa a XI-a și clasa a XII-a, pentru fiecare dintre aceste grupe introduse în învățământul obligatoriu, mai degrabă statul vine să-și asume susținere financiară suplimentară pentru că, de exemplu, manualele pentru ultimele două clase de liceu, nefiind obligatorii, nu erau acordate gratuit”, a mai anunțat Ecaterina Andronescu.
Ministrul a precizat că și această lege este în vigoare și va fio aplicată gradual, începând din anul 2020, adică din toamna anului următor.