Ministrul Energiei: România importă în această perioadă gaze pentru programul de iarnă / Țara noastră poate construi „astăzi” un rector la Cernavodă
„Eu cred că, în sfârșit, ne-a venit mintea la cap și, în sfârșit, luăm gaze ieftine ca să le introducem în rezervoarele subterane, depozitele de gaze, pentru ca să avem gaze la iarnă. De foarte multe ori s-a întâmplat ca să ne trezim că avem program de iarnă și din noiembrie începem să acumulăm, sau în septembrie. Atunci prețurile gazelor sunt mult mai mari. Mie mi se pare o chestie cu plus faptul că importăm. Anul ăsta ne-am schimbat buletinul. Anul ăsta importăm câng gazele sunt ieftine”, a afirmat Anton Anton.
Deși nu este o perioadă de consum și prețurile din import sunt scătuze, presa i-a semnalat ministrului că prețurile gazelor au crescut pe piața internă. Acesta a motivat ca situația e cauzată de Ordonanța 114.
„Toate sunt din cauza Ordonanței 114, sigur, și eu sunt mai gras”, a declarat ministrul.
Ministrul Energiei a declarat că România poate construi „astăzi” un rector la Cernavodă
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că România este capabilă să construiască „astăzi” un reactor la Centrala de la Cernavodă. Acesta a mai spus că retubarea Reactorului 1 al centralei este în desfășurare, dar sistemul energetic mai are nevoie de investiții.
„Astăzi putem să construim un reactor nou. În momentul în care implementăm contractele pentru diferență, cu construcția nu o să fie niciun fel de problemă. Astăzi încă suntem în negocieri. Negociem în continuare cu partenerul chinez”, a afirmat ministrul.
Acesta a explicat că proiectul este în negocieri, iar condițiile de acum 7 ani de când au început discuțiile, s-au schimbat.
„Nu pot să spun că avem o certitudine. Suntem în negocieri. Investiția asta și negocierile sunt făcute astfel încât noi, România, să nu plătim un preț prea mare. E adevărat că negocierile s-au trenat extrem de mult. Condițiile de acum 7 ani s-au schimbat. Noi facem analize permanente”, a explicat Anton Anton.
Acesta a adăugat că procesul de retubare a Reactorului 1 de la Cernavodă sunt în curs, acum afându-se în prima etapă de definire și organizare până în 2021, urmând apoi pregătirea implementării până în 2026 și implemetarea propriu-zisă.
„Retubarea Reactorului 1 și al doilea de la Cernavodă. La Reactorul 1 eu zic așa, nu zic eu, ci toți cei care lucrează, că operațiune a de retubare a început. Are 3 faze. Prima etapă este de definire organizare etc. care se termină în 2021. A doua est pregătirea implementării până în 2026 care înseamnă și realizarea unor elemente fizice care se pot face în perioada de oprire planificată. Faza a treia este oprirea efectivă, care înseamnă implementare 2 ani. Apoi, Reactorul 1 reabilitat mai funcționează încă 30 de ani fără probleme. Este extrem de important. E importat că această investiție a început” a declarat ministrul.
Anton Anton a mai recunoscut că sistemul energetic din România are încă mare nevoie de investiții. „Sistemul energetic are nevoie de investiții. Nu, nu avem de toate”, a afirmat ministrul Energiei.