Ministrul Eugen Nicolăescu a numit vinovații pentru criza citostaticelor
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a prezentat luni cine sunt, în opinia instituției pe care o conduce, principalii vinovați ai crizei citostaticelor de la noi din țară. În cadrul unei conferințe de presă, organizată la Minister, șeful de la Sănătate susține că producătorii și distribuitorii de medicamente, spitalele de Oncologie și o farmacie din Ploiești sunt responsabili de criza citostaticelor.
„Există unii producători și distribuitori care ne-au notificat o creștere pentru câteva medicamente, a prețurilor, de peste 70 de ori. Vă imaginați că asta face parte dintr-o strategie. Au retras unele medicamente și acum vin să le înregistreze ca să le crească prețurile”, a precizat Nicolăescu.
Potrivit datelor prezentate de șeful de la Sănătate, în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, s-au livrat de UNIFARM trei medicamente oncologice esențiale în tratamentul pacienților bolnavi de cancer, către rețeaua de spitale și farmacii, cu prioritate către spitalele care au comandat aceste produse.
„Este vorba de trei medicamente: alcheran, leucheran și purinetol. Începând cu decembrie 2012, când a fost implementat sistemul SEAP în Unifarm, deci când a crescut transparența modului de achiziție a medicamentelor publice, aceste produse au fost afișate și în sistemul electronic. Astfel, spitalele și farmaciile puteau comanda automat aceste medicamente. La acel moment, produsele respective nu prezentau o discontinuitate pe piața din România, fiind disponibile și la alți distribuitori”, a declarat ministrul. Nicolăescz a adăugat că, din cauza faptului că spitalele nu au comandat aceste medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer și pentru a preveni expirarea lor, produsele respective au fost livrate în piață către farmaciile cu circuit deschis.
„În urma investigațiilor ulterioare făcute de către Agenția Națională a Medicamentului, la solicitarea mea, s-a dovedit că farmacia Melisa Farm SRL, din Ploiești a livrat prin depozitul său medicamente oncologie țările europene, prin export paralel”, a mai spus ministrul.
Practic, farmacia din Ploiești a dat comandă la Unifarm, după care a livrat aceste medicamente prin propriul depozit, care le-a scos din România, prin activitatea de export paralel.
Exportul paralel de medicamente oncologice, suspendat până la sfârșitul anului
„În ceea ce privește medicamentul Alcheran, spitalele au comandat începând cu octombrie 2012 doar 110 cutii, restul de 844 de cutii fiind livrate prin farmacii cu circuit deschis, din care 381 de cutii unei singure farmacii. În ceea ce privește medicamentul Plurimetol, 206 cutii au fost livrate spitalelor și restul de 2919 cutii eliberate prin farmacii cu circuit deschis – 2.300 de cutii au fost livrate prin farmacia Melisa Farm SRL – Ploiești. Leucheran – 220 de cutii au fost comandate și primite către spitale, iar restul de 3.972 de cutii – 2821 de cutii au fost livrate farmaciei din Ploiești”, a exemplificat Nicolăescu.
Potrivit datelor prezentate de ministru, farmacia din Ploiești a exportat medicamente oncologice la distribuitorii din Marea Britanie, Danemarca, Polonia și Letonia.
„În decursul anului 2012, toate aceste produse au existat la mai mulți distribuitori, prin urmare piața era acoperită cu aceste medicamente. Fac o precizare: dacă nu s-ar fi făcut exportul paralel, pentru aceste trei medicamente am fi avut stocuri până în luna august a anului 2013. Să se înțeleagă bine că exportul a avut printre altele ca scop lipsa acestor medicamente de pe piață, prin crearea unui loc pentru cei care doresc majorarea prețurilor. Cu alte cuvinte, este un lanț bine făcut care a premeditat, dacă vreți, o asemenea stare de lucruri”, a punctat șeful de la Sănătate.
În urma situației prezentate, Eugen Nicolăescu a anunțat că a semnat un ordin de ministru „prin care până la sfârșitul anului 2013 se vor suspenda activitățile de export paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate și care se regăsesc pe site-ul ministerului Sănătății”.