Ministrul Grațiela Gavrilescu a spus că Direcția Generală de Control a Ministerului Mediului a declanșat, din ordinul său personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmărește legalitatea achiziționării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri, iar Garda de Mediu, pe de altă parte, a început să facă săptămâna aceasta un control al calității aerului la o fabrică de la Rădăuți, care produce PAL folosind formaldehidă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În acest context, Gavrilescu a afirmat că a luat act de acțiunile de protest programate pentru sfârșitul acestei săptămâni față de tăierile ilegale de arbori și a spus că și-ar dori ca toți românii să se opună acestui fenomen.
„Am luat act. Este un lucru normal, așa cum și eu sunt împotriva tăierilor ilegale, mi-aș dori ca toți românii să fie împotriva tăierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea, am luat act de aceste mișcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susținerea Codului Silvic, și împotriva monopolului, pentru că aici ajungem, și a tăierilor ilegale și împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru intreprinderile mici și mijlocii și nu mai lasă la mâna unei singure societăți și unui singur om monopolul astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Luând act de filmul care a circulat în presă, pentru mine a fost stupefiant să văd că există, și la nivelul acesta, companie de la care ai anumite pretenții, să se întâmple așa ceva. De aceea, am dispus să fie făcut controlul, făceam chiar de luni, dacă ne puneam echipele în mișcare. A început deja, eu chiar spun că lucrurile trebuie să decurgă normal, să nu mai avem tăieri ilegale. Și dacă lumea a considerat că este normal să facă acest protest spun că nu e nici neconstituțional, nici ilegal, ci un mod de a-și manifesta interesul pentru propria țară. Tăierea ilegală este o problemă de țară”, a afirmat Gavrilescu.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Toma Petcu, și secretarul de stat la Ministerul Mediului, Pasztor Sandor, au făcut, joi, o vizită la Galați pentru participa la o întâlnire regională pe probleme de mediu.
Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu, membru al Comisiei de mediu, a solicitat, joi, ministrului Mediului să dispună un control de fond la Holzindustrie Schweighofer și să stabilească dacă există masă lemnoasă provenită din tăieri ilegale, susținând că are sesizări în acest sens de la oameni.
Senatorul Neculai Bereanu (PSD) a declarat, joi, presei, că solicită ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, ca, prin Corpul de Control, să dispună o verificare de fond la punctele de lucru din România ale Holzindustrie Schweighofer.
„Am suspiciuni rezonabile că la această firmă s-au achiziționat cantități de lemn provenit din tăieri ilegale. Am văzut atât filmările făcute de o organizație de protecția mediului din care reiese că o astfel de practică e acceptată la Holzindustrie Schweighofer, dar am și sesizări pe această temă de la oameni din zona de munte a județului Suceava”, a spus Bereanu.
El consideră că ar trebui ca, în acest caz, Corpul de Control al Ministerului Mediului să evalueze toată masa lemnoasă aflată în depozitele Holzindustrie Schweighofer.
„Să vedem cât de legal lucrează această firmă”, a spus Bereanu.
Joia trecută, senatorul PSD a amintit că Senatul a respins, la începutul acelei săptămâni, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, care prevede, între altele, eliminarea posibilității ca o firmă sau un grup de firme să dețină monopolul exploatării și procesării masei lemnoase din România.
„Acest Cod Silvic a fost dezbătut foarte serios, timp de peste un an, cu toți factorii implicați în acest domeniu, de la proprietari de pădure, la Romsilva, Guvern, persoane fizice și organizații neguvernamentale și s-a ajuns la o formă acceptată de majoritatea românilor care își doresc ca pădurile lor să nu mai fie tăiate abuziv și ilegal. Nu știu ce resorturi l-au împins pe președinte să ceară reexaminarea legii, dar cred că actuala formă va fi menținută și de Camera Deputaților, urmând ca apoi să fie promulgată”, a spus Bereanu.
Organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) susținea, într-un comunicat de presă, că a dat publicității filmări care prezintă conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România acceptând cu bună știință și recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație.
În replică, într-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer a anunțat că va iniția o anchetă internă pentru a verifica procesul de achiziționare a lemnului și susține că îndeplinește toate cerințele legale impuse de statul român.
„În privința acuzațiilor exprimate public recent, Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință. Toate persoanele implicate în procesul de achiziționare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaților săi. Holzindustrie Schweighofer îndeplinește toate cerințele legale impuse de către statul român. Mai mult decât atât, suntem certificați FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) și suntem monitorizați permanent de către auditori independenți care țin evidența stocurilor de materie primă prelucrată în fabricile noastre și verifică legalitatea provenienței materiei prime prelucrate în unitățile noastre de producție. Holzindustrie Schweighofer susține orice acțiuni oficiale și juridice îndreptate către protecția resurselor naturale, în special către protecția pădurilor”, se arăta în comunicatul companiei în urmă cu o săptămână.