Ministrul Grapini și Flutur se ceartă pentru pârtia de schi de pe Rarău: „Tonul ministrului, de o obrăznicie fără margini”
Ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri și turism, Maria Grapini, s-a arătat nedumerită că senatorul PDL Gheorghe Flutur i-a adresat o interpelare privind finanțarea pârtiei de schi de pe Rarău, iar Flutur s-a declarat consternat de tonul ministrului, „de o obrăznicie fără margini”.
Într-un răspuns la interpelarea adresată de Flutur privind finalizarea investiției pârtiei de schi de pe Masivul Rărău din municipiul Câmpulung Moldovenesc, Maria Grapini arată că „este cel puțin de neînțeles faptul că în prezent” Flutur este „preocupat atât de mult de situația domeniului schiabil din circumscripția” sa electorală”, dar că nu a manifestat „același interes pe timpul guvernării care a demarat aceste lucrări pentru asigurarea unei finanțări suficiente pentru finalizarea lucrărilor”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ea adaugă că lucrările au fost începute în guvernări anterioare fără a avea asigurată în paralel acoperirea bugetară alocată finalizării acestora, iar toate primăriile au început licitațiile fără a avea siguranța că vor putea acoperi cheltuielile, iar în prezent se află în imposibilitate de plată și cu proiectele de infrastructură incomplete.
„Situația actuală se datorează faptului că au fost acceptate investiții punctuale la insistențele primarilor care au dorit în mod electoral să-și asigure capital de imagine neținând cont în demersurile lor de condițiile geografice și antropice. Astfel am ajuns astăzi la trista situație de a avea pârtii în România aproape egale la număr cu kilometrii acestora”, menționează Grapini.
În ceea ce privește investiția de pe Masivul Rarău, Grapini recunoaște că a fost realizată în proporție de 80 la sută, iar fostul Minister al Dezvoltării și Turismului a achitat în perioada 2009 – 2012 suma de 44,4 de milioane de lei din valoarea investiției care este de 106,7 milioane de lei.
Totodată, ministrul precizează că CL Câmpulung Moldovenesc a depus în 2012 facturi pentru lucrări executate în sumă de șapte milioane de lei care nu au putut fi decontate din cauza reducerii bugetului ANT.
„Ținând cont de gradul avansat de realizare a proiectului, circa 80% și de potențialul turistic al zonei, Departamentul pentru IMM, Mediul de afaceri și Turism intenționează să continue sprijinirea financiară a proiectului, dar acest lucru este condiționat de alocările financiare de la bugetul de stat”, se mai arată în document.
Maria Grapini menționează că a solicitat ca la rectificarea bugetară să fie alocate fonduri pentru continuarea proiectului, dar Ministerul de Finanțe nu a fost de acord.
Pe de altă parte, senatorul PDL Gheorghe Flutur a declarat că este consternat de răspuns.
„Sunt consternat de atitudinea unui ministru care intră în polemică politică. Tonul răspunsului este de o obrăznicie fără margini. Nu acesta e rolul unui ministru în fața Parlamentului”, a spus Flutur.
El a arătat că ministrul recunoaște că 80 la sută din lucrări au fost realizate și că finanțările au fost asigurate de guvernările precedente și că de când a preluat ministerul nu a făcut nicio plată și că sunt și restanțe la plată.
Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc are arierate de 7,1 milioane de lei după ce, în urma unui control al Curții de Conturi, municipalitatea a fost obligată să includă facturile nedecontate către firmele care au executat lucrările la pârtia de schi în contabilitatea proprie deși programul „Schi în România” prevedea că acestea sunt de competența ministerului.
Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a declarat că lucrările de execuție la pârtia de la Câmpulung Moldovenesc sunt făcute printr-un program guvernamental, iar până anul trecut decontările erau făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, care a decontat lucrări de zece milioane de euro.
El a arătat că lucrări executate anul trecut până în luna octombrie nu au mai fost decontate de ministerul de resort, deși guvernanții au promis că vor fi finanțate în vederea finalizării, pârtiile de schi care au un grad de execuție de 80 la sută, cum este și cazul pârtiei din Câmpulung Moldovenesc.
Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizate la sfârșitul anului trecut, dar au fost sistate din lipsa finanțării.
Traseul pârtiei de schi se va desfășura începând de la cota 1.564 metri pe o distanță de 4.200 de metri, până la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate și de stațiile de telegondolă. Lățimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare și ajunge până la 86 de metri în preajma stației intermediare a telegondolei.
Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri și se va desfășura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi și zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, urmând ca apoi să fie începute lucrările la cel de-al doilea tronson, cu o lungime de 1,4 kilometri.
Municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost declarat stațiune turistică de interes național în anul 2005.