„Au fost abordate aspecte referitoare la recentele evoluții legislative, stadiul îndeplinirii celor douăsprezece recomandări menționate în recentul Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, echilibrul și separația puterilor în stat, structurarea statului de drept, precum și colaborarea în domeniul justiției. Domnii Ambasadori au împărtășit opiniile și preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justiției dezbătut în Parlament, precum și dorința fermă ca România să continue procesul de consolidare a statului de drept, independenței justiției și luptei împotriva corupției, recunoscând progresul făcut începând cu anul 2007”, transmite Ministerul Justiției printr-un comunicat de presă.
„Excelențele Lor, domnii Ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene și-au exprimat dorința ca România să creeze cadrul necesar pentru a permite îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare și Verificare și să evite orice decizie care ar putea face ca acest obiectiv să fie mai greu de atins. De asemenea, au subliniat importanța unui proces de consultare amplu și deschis cu toate părțile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneția asupra unor aspecte de bază ale reformei justiției”, mai spune Ministerul Justiției.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, după întâlnirea avută cu ambasadorii, că o primă concluzie este cea potrivit căreia nu se contestă libertatea de legiferare și necesitatea modificării legilor justiției, precizând că nu a primit reproșuri din partea diplomaților.
„Nimeni nu contestă libertatea de legiferare. Nimeni nu contestă necesitatea modificarea legilor justiției, în acordd cu exigențele constituționale, în acord cu standardele europene. Nimeni nu contestă necesitarea adoptării unor soluții echitabile în legile justiției”, a declarat, miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Solicitat să comenteze dacă ambasadorii i-au adresat reproșuri, ministrul Justiției a precizat: „Nu. Vă asigur că nu a existat niciun reproș, a fost o discuție constructivă, care este normal și necesar să aibă loc. Vor mai exista și alte întâlniri, poate în alt format”.
Tudorel Toader a anunțat, pe Facebook, că se va întâlni, miercuri, cu ambasadorii a 10 state, respectiv ambasadorii Belgiei, Canadei, Estoniei, Franței, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei, Statelor Unite ale Americii și Suediei, pentru a discuta recentele evoluții legislative, stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din MCV, echilibrul și separația puterilor în stat, dar și structurarea statului de drept. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii nu a participat la discuția de la ministerul Justiției, fiind prezent miercuri, la Cluj-Napoca, la dezbaterea „Preparing for the 21st century threats” („Pregătiri pentru amenințările secolului al XXI-lea”) organizată de Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB).