„Majoritatea deținuților reclamă modul de aplicare a dispozițiilor legale referitoare la liberarea condiționată. Prin ANP/Administrația Națională a Penitenciarelor/, am solicitat hotărârile de amânare pentru toți deținuții aflați în penitenciare ! Vrem să vedem considerentele respectivelor hotărâri”, a scris ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Justiției a mai anunțat că, în cazul în care se va constata existența unei practici neunitare, va declanșa procedura de promovare a unui recurs în interesul legii.
Anunțul vine în contextul deciziei pilot a CEDO din aprilie, potrivit căreia statul român are la dispoziție șase luni pentru prezentarea unui calendar precis pentru punerea în aplicare a măsurilor adecvate pentru rezolvarea problemelor care au dus la încălcarea Convenției Europene pentru Drepturile Omului.
În 2016, România a avut de plătit nu mai puțin de 1,6 milioane euro în urma proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Deținuții au reclamat în toate cazurile lipsa spațiilor, a igienei, lipsa apei calde și prezența șobolanilor în celule. Iar condamnările la CEDO au crescut în fiecare an, ajungând de la 32 în 2013, la de 10 ori mai mult în 2016, potrivit datelor făcute publice de Administrația Națională a Penitenciarelor.