Prima pagină » Știri » Ministrul Justiției, Ana Birchall, îi cere șefei CSM, Lia Savonea, explicații cu privire la modificările propuse la legea ANI

Ministrul Justiției, Ana Birchall, îi cere șefei CSM, Lia Savonea, explicații cu privire la modificările propuse la legea ANI

Ministrul Justiției, Ana Birchall, îi cere șefei CSM, Lia Savonea, explicații cu privire la modificările propuse la legea ANI
Ministrul Justiției, Ana Birchall, îi cere președintelui CSM, Lia Savonea, să îi comunice „cu celeritate" dacă CSM a primit o sesizare privind modificările propuse legislației ANI și care a fost temeiul legal și regulamentar al inițierii unui astfel de demers.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, i-a transmis o scrisoare președintelui CSM, Lia Savonea, prin care îi cere să îi comunice „cu celeritate” dacă Comisia nr. 1 a CSM sau CSM a primit o sesizare privind demersul legislativ ce vizează modificarea legislației ANI și care a fost temeiul legal al inițierii acestui demers și, mai mult, al trimiterii modificărilor către Senat.

„Urmare comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii publicat pe site-ul instituției în data de 03.10.2019 relativ la gravele dezinformări din mass-media pe marginea unei propuneri legislative inițiate de Consiliul Superior al Magistraturii și având în vedere conținutul comunicatului, vă rog să îmi comunicați, cu celeritate, dacă Comisia nr. 1 a CSM, sau CSM, a primit o sesizare cu privire la un demers legislativ vizând modificarea legislației privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate și care a fost temeiul legal și regulamentar al inițierii unui astfel de demers, precum și al trimiterii către Comisia Juridică, de disciplină și imunități a Senatului României a propunerilor formulate de CSM. De asemenea, vă rog Doamnă Președinte să îmi transmiteți, în copie, lucrarea Direcției Legislație, Documentare și Contencios prin care au fost centralizate opiniile instanțelor și parchetelor cu privire la propunerile de modificare a legii nr. 176/2010″, i-a scris Ana Birchall, Liei Savonea.

Procurorii CSM arată că au solicitat săptămâna trecută Liei Savonea, șefa Consiliului, toată documentația privind propunerea de modificare a legii ANI, inclusiv actele care vizau îngrijorările din spațiul public, însă nu au primit forma care a ajuns la Comisia juridică a Senatului.

„În data de 04.10.2019 patru membri ai Secției au solicitat președintelui Consiliului Superior al Magistraturii întreaga documentație care a stat la baza lucrării având acest obiect, inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice și al magistraților”, informează Secția pentru procurori a CSM, printr-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor CSM, o parte din membrii Secției nu a participat la ședința Comisiei nr.1 din data de 3 octombrie, când au fost dezbătute modificările, „nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului României”.

În sursa citată se mai menționează că procurorii CSM vor reveni public pe marginea proiectului, după ce vor avea acces la toate înscrisurile.

Consiliul Suprem al Magistraturii a transmis, joi, că afirmațiile potrivit cărora propunerile de modificare a legii ANI s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor și procurorilor, sunt lipsite de fundament.

Despre propunerile de modificare a legislației privind organizarea și funcționarea ANI, CSM a precizat că începând cu data de 9 mai 2019 a fost inițiată o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, după consultarea tuturor instanțelor și parchetelor.

„Demersul CSM a valorificat și probleme desprinse din dificultățile întâmpinate de instanțe, dar și în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislației ANI de-a lungul timpului, așa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima inițiativă de acest fel. Propunerea inițială nu a cuprins nicio referire la averea soțului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor și observațiilor sosite din instanțe și parchete”, precizează CSM.

Reprezentanții CSM adaugă faptul că demersurile lor au avut în vedere „nevoia de a proteja independența magistratului de riscurile existenței unei legislații neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăți de interpretare”.

Citește și