Prima pagină » Știri » Ministrul Justiției anunță că o reînvestește pe Kovesi la șefia DNA. Ce spune despre alegerea procurorului general

Ministrul Justiției anunță că o reînvestește pe Kovesi la șefia DNA. Ce spune despre alegerea procurorului general

Ministrul Justiției anunță că o reînvestește pe Kovesi la șefia DNA. Ce spune despre alegerea procurorului general
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, vineri seara, că rezultatele cuantificabile obținute de DNA, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, nu lasă loc de interpretare și a subliniat, că în luna mai, atunci când funcția va rămâne vacantă, tot ce are de făcut este să aplice legea și să reînvestească procurorul șef în funcție.
„Funcția devine vacantă la mijlocul lunii mai și aici aș dori să repet ceea ce prevede legea. Deci, legea prevede și posibilitatea reînvestirii persoanei și dacă legea permite acest lucru eu mă gândesc că este absolut logic să deducem că cineva care a avut rezultate care sunt cuantificabile, care sunt statistice, care reies din bilanțul instituției care se face anual, deci, în aceste situații trebuie să nu fim ipocriți și să ne jucăm de-a procedura. Eu nu am să fac asta și aștept bilanțul DNA, dar toate datele de până acum mă determină să cred că ceea ce am de făcut este un lucru simplu: să aplic legea și să reînvestesc la DNA pe procurorul șef”, a declarat Raluca Prună.
 
Ministrul Justiției a subliniat că meritele pe care le are Laura Codruța Kovesi sunt recunoscute și la nivel internațional.
 
„Meritele DNA-ului sub conducerea procurorului șef Codruța Kovesi sunt recunoscute și sunt reținute nu numai la nivel intern, al societății noastre, ci și în rapoartele de progres. Îmi pare rău că trebuie să le invoc, dar ele sunt un reper în funcționarea instituțională în materie de sistem judiciar în România, iar aceste rapoarte  notază progresele remarcabile ale instituției sub actuala conducere „, a mai spus Raluca Prună.
 
Despre funcția de procuror general

Pe de altă parte, ministrul Justiției a explicat că încă nu a primit nicio candidatură pentru funcția de procuror general, procedura fiind anunțată doar de doar două zile. Prună a atras însă atenția că insistă pe criteriile de integritate ale candidaților, iar un magistrat trebuie să fie „albă ca zăpada”.

„Nu am primit nicio propunere și este prematur să primim o propunere. Trebuie să nu uităm că am lansat procedura pentru cea mai înaltă funcție din Ministerul Public, cea de procuror general, care este după cum știți vacantă, și mă gândesc că două zile este mult prea puțin pentru ca cineva să își depună vreo candidatură”, a explicat Raluca Prună. 

Ea a ținut să precizeze că „magistratul, care este cel chemat să judece dacă este judecător, sau procurorul, cel chemat să urmărească penal, trebuie să fie ‘albă ca zăpada’. Înainte să judeci sau să-i urmărești penal pe alții, trebuie să fii tu un reper moral în societate”.

În privința unei mai mari influențe a CSM în procedura de numire a șefilor de parchete, Raluca Prună a explicat că din cele 28 de state membre ale UE, în 17 state, printre care și România, propunerea se face de către guvernare, prin ministrul de Justiție și doar într-un singur stat, Bulgaria, propunerea pentru funcția de procuror general este făcută de CSM.

„Ceea ce s-a discutat în spațiul public este să mutăm propunerea de la ministrul Justiției la CSM, evident numirea urmând a fi făcută direct de către președinte. Tot pentru a evoca un model european, singurul stat din UE care are o asemenea procedură este Bulgaria. Deci, în Bulgaria avem procedura propunerii la Consiliul Judiciar. Nu vreau să fac judecăți de valoare, dacă este o procedură mai bună sau nu. Și Bulgaria face obiectul unei verificări și raportul pentru Bulgaria nu notează progrese deloc. Există și o a treia școală de gândire, care s-a materializat printr-o propunere legislativă depusă la Senat, în data de 2 februarie, care scoate complet și Executivul, prin ministrul de Justiție, și președintele, urmând ca propunerea și numirea să fie făcută de CSM. Aici aș dori să afirm că am fi singulari în UE. Nu poți într-un stat de drept, în care trebuie să ai un echilibru între puterile statului, să lași una din acele puteri absolut fără niciun fel de control din partea celorlalte două”, a subliniat Raluca Prună.

 

 

Citește și