Ministrul Justiției anunță când va publica numele celor care au „vizitat” arhiva SIPA. „Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață”

Publicat: 22 05. 2017, 15:53

„Arhiva SIPA – o pată pe obrazul justiției române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață. Primul pas – voi publica numele celor care au „vizitat” arhiva, eventual și numărul „vizitelor” efectuate!”, a scris Toader pe Facebook, lini dimineață. 

Ministrul Justiției a anunțat, vineri, la Iași, că va face o comisie pentru desecretizarea arhivei SIPA, dar nu știe când va fi desecretizată arhiva, deoarece nu știe ce conține aceasta.

„Eu am citit tot istoricul și toate regulamentele și toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA, am un punct de vedere, voi face o comisie, vom inventaria și noi cum au inventariat alții și le vom desecretiza”, a afirmat Tudorel Toader.

Ulterior, acesta a precizat, la Iași, că că va publica joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA, „cu nume, prenume, număr de vizite, data și ora și minutul. De aici deja o primă concluzie se poate trage”.

„Așa, dacă vreți, e un enunț general, ade­vărul întotdeauna și în orice domeniu tr­ebuie să iasă la sup­rafață. Evident, m-am referit la adevăru­rile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe și arhiva asta SIPA vede­ți că reprezintă o procupare așa pentru toată lumea și în de­zbaterea publică și jurnalistică și în mediul juridic. Resp­ectând procedurile, respectând regulamen­tul, respectând comp­etențele de desecret­izare a arhivei, vom face cunoscute aces­te adevăruri.

Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceas­ta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, cel­or care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am și momen­tul – ora la care au intrat, ora la care au ieșit, ca să știe lumea, dacă vreți, cine cunoaște acele adevăruri din arhiv­ă. Eu știu cine a in­trat, eu nu am intrat nici pe holul arhi­vei. Știu cine a int­rat. Primul pas, rep­et: nume, prenume și număr de vizite și data și ora și minut­ul și de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veți ști că X cunoaște ce e în arhivă, veți ști că unul a intrat de mai multe ori, veți ști că unii au intr­at în echipă, alții au intrat singuri, veți cunoaște așadar dep­ozitarii informațiil­or din arhivă”, a declarat Tudorel Toader.

Șefa UNJR: Să publice și data când au intrat în arhiva SIPA

La scurt timp după decizia transmisă de Toader, șefa UNJR, Dana Gîrbovan, a reacționat pe Facebook declarându-se mulțumită de această intenție și solicitându-i, în același timp, ca alături de identitate să fie făcută publică și data la care au avut acces la documente.

„Felicit intentia ministrului Justiței, domnul Tudorel Toader, de a ‘publica numele celor care au ‘vizitat’ arhiva, eventual și numărul ‘vizitelor’ efectuate” în arhiva SIPA. Așa cum a spus pe Facebook și domnul ministru, această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situației acestei arhive. Sper ca această publicare să fie făcută azi. Îl rog, de asemenea, pe domnul ministru ca, alături de numele acestor persoane, să publice și data când au intrat în arhiva SIPA”, a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Liviu Dragnea: Nu e suficient. Informațiile relevante din acele documente să fie făcute publice

La rândul său, Liviu Dragnea a declarat că vede „cu un ochi foarte bun” decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind publicarea numelor celor care „au vizitat” arhiva seviciului secret al Justiției și numărul vizitelor pe care acestea le-au efectuat, însă a subliniat că „nu e suficient”.

„Trebuie să se uite cu atenție și să gândească procedura prin care informațiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să știe dacă deciziile instanțelor au fost sau mai sunt influențate”, a afirmat Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis: Mi se pare o inițiativă interesantă. Sper să o și facă

Și șeful statului, Klaus Iohannis, a avut o reacție pe acest subiect, declarând, în timp vizitei de lucru la Brașov, că anunțul ministrului Justiției i se pare „o inițiativă interesantă”. 

„Sper să o și facă”, a spus Iohannis.

Potrivit ministrului Justiției, arhiva SIPA are „probabil” informații pe toate palierele, iar Ministrul Justiției poate desecretiza ceea ce e secret de serviciu, în timp ce aspectele care sunt de competența Guvernului pot fi desecretizate prin hotărâre de Guvern, iar „dacă vor.fi acolo și secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT”.

Informațiile vor fi abordate „în mod adecvat”, „cu respectarea procedurilor legale, cu respectarea competențelor și a termenului”, a adăugat ministrul. Tudorel Toader a afirmat că nu știe când va fi desecretizată arhiva, deoarece nu știe ce conține aceasta.

Întrebat dacă estimează când va fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul Justiției a răspuns: „Dacă nu știu natura secretului conținut în arhivă, pot spune în ce timp se rezolvă?”.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu declara, lunea trecută, că susține desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuții cu ministrul Justiției pe această temă.

Arhiva SIPA a fost readusă în atenția opiniei publice de Dan Andronic, acesta susținând că au fost copiate documente.