Prima pagină » Știri » Ministrul Justiției, despre dosarul Microsoft: „Gravă neglijență managerială”

Ministrul Justiției, despre dosarul Microsoft: „Gravă neglijență managerială”

Ministrul Justiției, despre dosarul Microsoft: „Gravă neglijență managerială
Detalii pe gândul

„O gravă neglijență managerială privind soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil! Nu doar că a fost depășit termenul rezonabil de soluționare, fiind depășit chiar și termenul de prescripție a răspunderii penale”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției, la solicitarea MEDIAFAX.

DNA a anunțat, joi, că acuzațiile față de foștii miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Șerban Mihăilescu au fost clasate.

În afară de Daniel Funeriu, în situația căruia s-a constatat că nu a comis nicio faptă penală, în cazul tuturor celorlalți foști miniștri faptele de care erau acuzați s-au prescris.

În ceea ce îi privește pe Claudiu Florică și Dinu Pescariu, acuzați de spălare de bani, aceștia au fost trimiși în judecată, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului București.

Dosarul Microsoft a fost adus la cunoștința public în septembrie 2014, procurorii DNA solicitând aviz de începere a urmăririi penale pentru 9 miniștri.

Astfel, la acel moment Ecaterina Andronescu era suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, Șerban Mihăilescu pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spășare de bani, Dan Nica de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, Adriana Țicău de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, Daniel Funeriu de abuz în servicu, Alexandru Athanasiu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani iar Mihai Tănăsescu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Alți doi foști miniștri pentru care s-a solicitat aviz au fost Valerian Vreme și Gabriel Sandu, cei doi fiind trimiși ulterior în judecată, iar Sandu având și o condamnare.

În ceea îi privește pe primii șapte foști miniștri, ancheta a continuat.

În 2016, la 12 ani de la comiterea presupuselor fapte în cazul Adrianei Țicău s-a cerut din nou aviz președintelui României pentru abuz în serviciu. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Dan Nica, unde acuzațiile datau din 2000-20004 și al lui Alexandru Athanasiu (2003-2005).

Verificările au continuat și după acest moment.

Primul care a scăpat de acuzații a fost Daniel Funeriu. După trei ani de cercetări, procurorii și-au dat seama că nu a comis nicio faptă penală, dispunând clasarea.

Pe 8 ianuarie s-a decis clasarea și față de Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu și Șerban Mihăilescu, ca urmare a prescrierii, unele fapte datând din perioada 2000-2004.

În cazul lui Tănăsescu s-a clasat și luarea de mită și spălarea de bani din 2003-2004, iar în privința lui Mihăilescu s-au șters acuzațiile și pentru alte fapte, întrucât nu au existat probe.

Totodată, pentru Dan Nica, Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, care ar fi comis infracțiuni de abuz în serviciu în perioada 2000-2005, acuzațiile au fost clasate ca urmare a prescrierii.

„Termenul general de prescripție pentru infracțiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracțiune, data săvârșirii ultimei acțiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripție a răspunderii penale (și nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plății ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) – Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunțată de Î.C.C.J. – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce privește momentul consumării infracțiunii de abuz în serviciu”, notează DNA.

Citește și