„Ele (extrădările din Marea Britanie către România – n.r.) se supun tratatelor bilaterale și de cooperare judiciare internaționale. Deci chiar dacă Marea Britanie nu ar mai aplica instrumentele europene, rămân în vigoare celelalte prevederi ale tratatelor de cooperare judiciară și nu cred că acest lucru va afecta procedurile”, a spus Cătălin Predoiu.
În privința lui Alexander Adamescu și a lui Puiu Popoviciu, aflați în prezent în Marea Britanie, ministrul Justiției a spus: „Justiția britanică judecă acest cereri. Toate procedurile pe care Ministerul Justiției le-a desfășurat sunt la zi”.
Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, în 2017, la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Baneasa.
Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzații de dare de mită împreună cu tatăl său, Dan Adamescu, însă, în acea perioadă, fiul afaceristului nu se mai afla în țară.
Ambii se află în Marea Britanie.
Germania, Austria și Slovenia au confirmat că nu-și vor extrăda cetățenii proprii în Marea Britanie, după ieșirea țării din Uniunea Europeană, deoarece legislația celor trei state interzice autorităților să facă extrădări în țări din afara Blocului comunitar, relatează site-ul Business Insider. Cererile de extrădare formulate de Londra sunt gestionate prin intermediul mandatului european de arestare (MEA) chiar și în perioada de tranziție de 11 luni după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Ministerul de Interne de la Londra a declarat pentru Business Insider că se așteaptă ca fiecare țară europeană să-și judece cetățenii suspectați că au comis infracțiuni în alte țări.
„Mandatul european de arestare continuă să se aplice în perioada de implementare”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
Marea Britanie va rămâne parte a mecanismului mandatul european de arestare (MEA), însă cele trei țări au notificat Comisia Europeană că vor putea aplica solicitările de extrădare întrucât acest lucru ar fi neconstituțional.