Ministrul Justiției îl propune Procuror General pe Augustin Lazăr. Surpriza din CV-ul magistratului adus de la Alba să-i ia locul lui Nițu

Ministrul Justiției îl propune Procuror General pe Augustin Lazăr. Surpriza din CV-ul magistratului adus de la Alba să-i ia locul lui Nițu

„În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public. Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Justiției.

În cursa pentru șefia Parchetului General se mai înscriseseră Codruț Olaru, fost procuror șef al DIICOT, actual adjunct al Procurorului General, Oana Hăineală, fost președinte al CSM, și Gheorghe Ivan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a condus Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Galați, în perioada 2008-2013.

Augustin Lazăr a mai fost în Parchetul General în perioada 1998-2001 când a condus secția II de urmăriri penale, fiindu-i șef la vremea respectivă lui Daniel Morar și lui Ovidiu Budușan.

Procurorul Augustin Lazar a declarat pentru MEDIAFAX că nu datorează nimănui cariera profesională pe care o are și că nu îl cunoaște pe președintele Klaus Iohannis.

„Nu l-am cunoscut pe președintele Klaus Iohannis, nu am avut onoarea. Probabil că o să îl cunosc cândva. Nu îmi datorez cariera profesională nimănui. Mi-am susținut examenele cu onor, am patru examene de procuror general pe care le-am luat fără să cunosc pe nimeni”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora magistratul l-ar fi cunoscut personal pe Klaus Iohannis.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că încă de la începutul anilor 2000, la structurile de poliție din județul Alba au fost depuse sesizări în legătură cu retrocedări imobiliare către Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui președinte era Klaus Iohannis.

O parte dintre aceste sesizări au ajuns, după mai mulți ani, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde Augustin Lazăr ocupa funcția de procuror general adjunct, cauzele fiind clasate. Referitor la acest subiect, magistratul Augustin Lazăr a declarat: „Noi am soluționat o multitudine de dosare în care s-au dat multe soluții referitoare la o multitudine de persoane, unele și publice. Toate au fost legale și temeinice. Orice soluție poate fi contestată”.

Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013,calitate în care a coordonat și instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internațională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012 a ocupat funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Magistratul susține că principalele obiective pe care le are sunt legate de reformarea Ministerului Public.

„Este o propunere, am pregătit un proiect pentru exercitarea atribuțiilor manageriale pe care îl voi prezenta Consiliului Superios al Magistraturii. Proiectul vizează resetarea managerială a conducerii Ministerului Public și imprimarea unui impuls energetic nou, pentru a lucra eficient. În primul rând e vorba despre obiectivele impuse în MCV, privind combaterea corupției și celelalte infracțiuni din domeniile cu prioritate precum și recuperarea prejudiciilor. Un alt obiectiv este cel legat de schimbarea mentalitatății procurorilor români, o mentalitate europeană care presupune cunoașterea dreptului european și a legislației europene pentru a avea un rol operativ în alte jurisdicțtii, o nouă mentalitate de procuror european care să producă rezultatele la care se așteaptă cetățenii români”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Frig și multă ploaie și zăpadă, până la mijlocul lunii decembrie
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Starul baletului Vladimir Shklyarov a murit după ce a căzut de la un balcon. Cum...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...