Ministrul Justiției l-a propus pe Călin Nistor pentru funcția de adjunct al DNA

Ministrul Justiției l-a propus pe Călin Nistor pentru funcția de adjunct al DNA
Publicat: 26/04/2013, 17:11
Actualizat: 29/04/2015, 20:42

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, l-a propus pe procurorul Călin Nistor pentru funcția de adjunct al DNA. Călin Nistor este în prezent procuror-șef interimar al DNA. Ministerul Justiției precizează că procurorul Nistor a fost propus pentru acestă funcție pentru că a „dobândit o experiență semnificativă atât în ceea ce privește urmărirea penală, cât și activitatea managerială”. Premierul Victor Ponta i-a mai propus lui Călin Nistor aceeași poziție însă acesta a refuzat propunerea.

„Ministrul Justiției a transmis astăzi, 26 aprilie 2013, Consiliului Superior al Magistraturii, propunerea pentru numirea în funcția de procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Călin Nistor”, a anunțat Ministerul Justiției.

Premierul Victor Ponta a propus-o în urmă cu o lună pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al DNA.Pe lângă funcția de procuror-șef, și procuror-șef adjunct, ministrul Justiției va trebui să mai facă nominalizări pentru încă o poziție de adjunct în cadrul DNA, dar și pentru cele de șefi de secție. Funcțiile de șefi de secție fiind unele esențiale în activitatea DNA.

Procurorul Călin Nistor, delegat la conducerea DNA, a anchetat în cei șapte ani în care activează la DNA peste 45 de dosare de corupție. Antonie Solomon (ex-PDL), Constantin Nicolescu (PSD), Ionel Manțog (ex-PNL), Dinel Staicu sau Cornel Penescu sunt câțiva dintre politicienii și personalitățile trimise în judecată de procurorul Călin Nistor. În niciunul dintre dosarele sonore investigate de actualul șef al DNA, instanțele nu i-au achitat pe inculpați și nici nu au returnat dosarele. Procurorul Călin Nistor a fost nominalizat de procurorul general Daniel Morar drept unul dintre cei care pot conduce DNA.

Procurorul Călin Nistor are o vechime în magistratură de 17 ani. S-a alăturat structurii DNA pe 1 ianuarie 2006, iar de atunci a instrumentat peste 45 de dosare. În 2008, a fost numit procuror-șef al DNA Pitești. Călin Nistor a mai activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgășani și Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Călin Nistor a mai lucrat și patru ani ca avocat.

Potrivit datelor oficial puse la dispoziție de către DNA, în dosarele instrumentate de către Serviciul Teritorial Pitești, instanțele nu au dispus achitări sau restituirea dosarelor. Într-un interviu consemnat în cartea „Eu votez DNA! – De ce merită să apărăm instituțiile anticorupție”, semnată de Cristian Ghinea, procurorul Călin Nistor declara că din 2008 nu înregistrat la DNA Pitești nici o achitare în dosarele de corupție.

Inspecția Judiciară a verificat și modul în care DNA Pitești a funcționat sub conducerea procurorului Călin Nistor. În rapoartele Inspecției Judiciare se arată că „activitatea desfășurată în perioada 2011 – primul trimestru 2012 poate fi apreciată ca fiind bună”. Inspecția Judiciară a constat că la DNA Pitești nu s-au constatat achitări sau restituiri de dosare. Inspecția Judiciară a mai reținut și că s-au concentrat pe dosarele complexe, dar și că au dat dovadă de inițiativă, multe din cauze pronind de la sesizări din oficiu.

Pe lângă aceste calificative oficiale, Călin Nistor a fost și unul dintre procurorii pe care procurorul general Daniel Morar i-a indicat drept eligibil pentru a conduce DNA. „Am mai spus despre colegii mei de la structura centrală (procurorii care au dus greul bătăliei anticorupție) – Doru Țuluș, Lucian Papici, de colegii din structurile teritoriale – Călin Nistor de la Pitești, Elena Botezan de la Cluj, de Laura Oprean, care acum conduce DNA-ul din postura de interimar… Sunt oameni care s-au expus în toți acești ani. Sunt oameni care au rezistat presiunilor în toți acești ani, au făcut dosare importante și au obținut și rezultate în instanță. Sunt oameni, cum ar veni, care s-au validat”, a declarat Daniel Morar într-un interviu la DigiTV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor