„Avem o problemă în penitenciare. Presupunând prin absurd că mâine toată lumea ar ieși din penitenciare, condițiile rămân aceleași”, a afirmat ministrul. „Am simțit o foarte mare presiune, presiunea nu e nouă, la prima participare a mea la un eveniment public, din noiembrie, un deputat mi-a sugerat să conlucrăm, să propun o lege a amnistiei și a grațierii. Am spus de atunci că nu e o prioritate și o repet”, a completat Raluca Prună.
„Toate speranțele că se va da o grațiere colectivă, în care grațiem toate pedepsele de cel mult 3-5 ani, nu țin seama că, în România, ultimele două legi de grațieri colective s-au dat în 1997 și în 2002 și că, în ambele, tot ce înseamnă fapte de corupție a fost exclus. O astfel de măsură se ia în urma unei largi consultări și uitându-ne la ce fac alții în jurul nostru. Nu cunosc niciun alt stat membru, care condamnat fiind sau riscând o condamnare, să fi dat o grațiere. Grațierea nu e o soluție, sunt cauze de sistem”, consideră ministrul Justiției.
Totodată, Raluca Prună a precizat la Digi 24 că informațille conform cărora România ar avea cele mai mari pedepse din Uniunea Europeană și cei mai mulți deținuți sunt false.