Prima pagină » Știri » Ministrul Mediului din România, despre accidentul de la centrala din Ucraina: „Monitorizăm”

Ministrul Mediului din România, despre accidentul de la centrala din Ucraina: „Monitorizăm”

Ministrul Mediului din România, despre accidentul de la centrala din Ucraina:
Ministrul Mediului din România, despre accidentul de la centrala nucleară din Ucraina: Nu avem probleme, dar monitorizăm în continuare

„Din momentul în care au apărut primele informații, MMSC a transmis scrisori prin care am solicitat informații cu privire la acest eveniment, atât ambasadei Ucrainei în România, ambasadei României în Ucraina, precum și Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar dacă toate datele indică faptul că nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atenție situația, pentru a fi siguri că nu există motive de îngrijorare”, a spus Korodi, după întrunirea Comitetului ministerial pentru Situații de Urgență generate de poluări ale aerului și solului în cazul unor accidente industriale.

La întrunire au fost analizate toate informațiilor referitoare la accidentul produs în 28 noiembrie la centrala nucleară Zaporoijie din Ucraina, se mai precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Ministerul Mediului.

Astfel, în urma rulării, de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a modelului numeric de dispersie, a rezultat că traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar menține, în următoarele 48 de ore, la nord de granița României.

Totodată, la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), conform datelor de monitorizare permanentă din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu.

Printre măsurile preventive luate de Laboratorul Național de Referință Radioactivitate se numără notificarea agențiilor teritoriale, în scopul asigurării unui răspuns prompt în cazul în care sunt identificate creșteri ale valorilor radioactivității în factorii de mediu.

În cadrul comitetului s-a decis ca Ministerul Mediului să colecteze și să analizeze în continuare datele legate de subiect și să mențină contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu.

Centrala nucleară Zaporojie se află la aproximativ 500 de kilometri de România și este una dintre cele mai mari din lume.

Potrivit Ministerul Mediului, pe scara urgențelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul din 28 noiembrie a fost clasificat la scara 0, adică neradiologic. Scara 7 este asimilată accidentelor de la Cernobîl și Fukushima.

Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri că un accident s-a produs săptămâna trecută la o centrală nucleară din sud-estul Ucrainei, fără a prezenta vreo amenințare privind emisii de materii radioactive sau pentru securitatea regiunii.

Citește și