Prima pagină » Magazin » Ministrul Mediului face un anunț îngrijorător: A fost deblocat programul Casa Verde, dar mai sunt bani doar pentru București-Ilfov

Ministrul Mediului face un anunț îngrijorător: A fost deblocat programul Casa Verde, dar mai sunt bani doar pentru București-Ilfov

Ministrul Mediului face un anunț îngrijorător: A fost deblocat programul Casa Verde, dar mai sunt bani doar pentru București-Ilfov
Ministrul Mediului Costel Alexe a anunțat că miercuri a fost deblocat programul „Casa Verde" pentru panouri fotovoltaice, însă toate sumele au fost epuizate, rămânând fonduri doar pentru regiunea București - Ilfov.

„Ieri (miercuri – n.r.) s-a reușit deblocarea programului «Casa Verde» fotovoltaice, un program foarte așteptat de public și care era blocat de peste două luni. Atât de mare a fost așteptarea societății, încât astăzi (joi – n.r.) vă anunț în premieră că toate sumele au fost epuizate, mai puțin regiunea București-Ilfov, unde încă a mai rămas un rest din buget. Acum prioritatea noastră este evaluarea cât mai rapidă a dosarelor depuse, astfel încât lucrările de instalare pentru cele 25.000 de sisteme finanțate să demareze cât mai curând iar cetățenii să beneficieze cu adevărat de acest proiect”, a declarat, joi, Costel Alexe, la sediul Ministerului Mediului.

Programul „Casa Verde” a început pe 10 septembrie. Programul prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.

Valoarea contractului de finanțare este de 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operațional Regional (POR). Valoarea totală a finanțării acordate pentru acest program se ridică la aproximativ 656 milioane lei, Administrația Fondului pentru Mediu asigurând, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea București – Ilfov.

Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național, precizează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Finanțarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

 

Citește și