Ministrul Mediului, Costel Alexe, îi răspunde primarului Sectorului 1, Dan Tudorache, care i-a cerut să oprească depozitarea deşeurilor la Chiajna. Alexe susţine că edilul foleşte groapa de gunoi drept temă de companie şi spune că dă dovadă de „o ipocrizie maximă”.
De mai bine de patru ani, administraţia Capitalei şi cei şase primari PSD nu au făcut decât să îşi arate incompetenţa. Nu există o soluţie de a devia de la groapă aceste deşeuri. Am dispus control la APM Bucureşti şi Ilfov pentru a vedea cum au fost emise aceste autorizaţii de către guvernarea social-democrată în 2018. Problema principală a Bucureştiului este că colectează separat şi reciclează foarte puţin din deşeurile pe care le produce. La nivel naţional, media este de 15%, iar Bucureştiul este sub media naţională, ajungând la 9%. Primarul Sectorului 1, dând dovadă de o totală lipsă de repsect faţă de bucureşteni şi de o ipocrizie maximă se bate folosindu-se de groapa de gunoi de la Chiajna ca şi temă de campanie, dar tot gunoiul pe care îl strânge în Sectorul 1 îl duce vis-a-vis de Iridex, necolectat separat, nereciclat”, a spus, marţi, Costel Alexe, la Digi 24.
Edilul Sectorului 1 susţine că, în ciuda unei hotărâri executorii a Tribunalului Bucureşti, din data de 14 august, prin care instanţa a decis anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pe ultimele două suprafeţe încă funcţionale ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni – celulele 6 şi 7 –, operatorul acestei gropi de gunoi „continuă să depoziteze ilegal deşeuri pe un teren situat între celulele 1-5 şi 6-7”.
Primarul Dan Tudorache a mai precizat că aşteaptă ca până vineri autorităţile statului cu atribuţii în protecţia mediului să stopeze depozitarea ilegală a deşeurilor la groapa Iridex şi să oprească poluarea pe care această groapă de gunoi o produce în cartierele din zona de Nord-Vest a Sectorului 1.
„Prin continuarea activităţii de depozitare a deşeurilor, în ciuda hotârârii Tribunalului Bucureşti, operatorul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni ne sfidează pe noi ca administraţie locală, dar mai grav sfidează o întreagă comunitate afectată de poluarea produsă de acest depozit şi sfidează o hotărâre a instanţei. Solicit Ministrului Mediului, Costel Alexe, să determine operatorul economic al acestei gropi să intre în legalitate şi să respecte o hotărâre executorie a instanţei. Dacă acest lucru nu se întâmplă până vineri, 28 august 2020, voi solicita public demisia Ministrului Mediului. Dacă acesta nu adoptă măsuri în acest sens, ori nu-i pasă de zecile de mii de cetăţeni care sunt obligaţi să respire aerul otrăvit degajat în atmosferă de acest depozit, ori are altfel de interese”, a declarat, luni, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Referitor la situaţia semnalată de Tudorache, premierul Ludovic Orban a spus, luni, că este „convins că Ministerul Mediului va lua toate măsurile care se impun în cazul unei hotărâri judecătoreşti”.
Tribunalul Bucureşti a hotărât, în data de 14 august, anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru depunerea deşeurilor pe ultimele două suprafeţe, încă funcţionale, ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni, celule 6 şi 7 cu o capacitate de 1,6 milioane mc.
Celulele 6 şi 7 ale gropii Iridex erau ultimele funcţionale, după ce, în anul 2017, fuseseră închise celulele 1-5 ale gropii cu o capacitate de 4,5 milioane mc.
În primăvara anului 2018, Primăria Sectorului 1, Poliţia Locală Sector 1, Asociaţia 21% Oxigen şi Asociaţia pentru Natură şi Protejarea Mediului au intentat un proces Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APMB) şi companiei Iridex, operatorul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni, solicitând anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu emisă de APMB, document în baza căruia funcţionează depozitul de gunoi.
Acţiunea în instanţă a fost iniţiată ca urmare a repetatelor sesizări primite de la mii de cetăţeni din Nord-Vestul Capitalei, a căror viaţă este afectată şi astăzi de mirosurile insuportabile provenite de la această groapă de gunoi.