Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a inaugurat al 6-lea centru pentru COLECTAREA ambalajelor, din județul Dolj: „Împreună pentru o Românie mai curată”

Publicat: 19 08. 2024, 19:28
Actualizat: 19 08. 2024, 19:38

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost prezent, azi, la inaugurarea celui de-al șaselea centru regional pentru colectarea și procesarea ambalajelor de tip SGR, în județul Dolj.

Ministrul Mircea Fechet a participat astăzi la deschiderea celui de-al 6-lea centru regional de numărare și sortare a ambalajelor SGR, în comuna Almăj (județul Dolj), centru aflat în proximitatea orașului Craiova, care va gestiona și procesa ambalajele de băuturi colectate de la comercianți și va deservi, în principal, zona de sud a țării.

”Acest moment, este cel mai bun indicator al faptului că suntem pe traiectoria pe care ne-am asumat-o. Aici, în Oltenia, avem mai multe probleme de mediu, deoarece pierdem în fiecare an 1000 de hectare de teren agricol care se transformă în deșert. Cât privește colectarea separată, e bine să ne amintim de unde am pornit. Cifrele rușinoase raportate vor deveni istorie, deoarece SGR își propune să atingă în al treilea an de funcționare peste 90% amabalaje colectate.

Cea mai importantă verigă este reprezentată de cetățenii României care, indiferent de condiții, de timpul petrecut la coadă la #RVM, reușesc să facă să funcționeze acest sistem. Mai avem multe de îmbunătățit, aștept cu nerăbdare celelalte puncte de colectare, aștept să sărbătorim cât mai curând ambalajul cu numărul 2 miliarde și împreună să facem tot ce putem pentru ca ”Hora Reciclării” să se învârtă din ce în ce mai repede și să avem o Românie mai curată” a declarat Mircea Fechet.

Amplasat în incinta parcului industrial Global Vision, noul centru #RetuRO creează 120 de locuri de muncă verzi și integrează echipamente performante pentru asigurarea unui proces eficient de sortare și numărare pentru toate tipurile de ambalaje incluse în SGR. Cu o suprafață de aproximativ 6.000 de metri pătrați, acesta are o capacitate anuală de numărare de aproximativ 280 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (#PET, #metal, #sticlă) de peste 820 de milioane de ambalaje SGR.

În primele 8 luni, 3,5 miliarde de ambalaje SGR au fost puse pe piață de către producători și peste 1,3 de miliarde au fost returnate de consumatori. 75.000 tone de materiale, reprezentând aproximativ 83% din cantitatea de #ambalaje colectată, au fost direcționate către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism complex, confirmând astfel funcționarea eficientă a Sistemului de Garanție-Returnare. @RetuRO asigură întoarcerea materialelor în piață, precum și transparența parcursului acestor materiale pe întregul lanț, din momentul punerii pe piață, colectării, până la intrarea în stațiile de reciclare.