Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că mii de români „pun o pâine pe masă” după ce caută PET-uri în gunoaie pentru SGR

Publicat: 20 07. 2024, 14:29

Ministrul Mediului a declarat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic difuzată la Prima TV, că mii de români „pun o pâine pe masă” după ce caută PET-uri în gunoaie pentru sistemul de garanție-returnare.

Ministrul susține că cei care iau PET-urile dintr-un coș de gunoi nu ar trebui amendați de Poliția Locală.

„În situaţia în care îl pune într-un RVM, într-un aparat automat, pe lângă faptul că câştigă 50 de bani, ne asigurăm că acel PET ajunge într-o fabrică de reciclare. Cel mai mare procesator de PET-uri din România şi din Sud-Estul Europei mi-a spus că pentru prima dată în istoria companiei, şi sunt înfiinţaţi imediat după Revoluţie, au renunţat la importul de PET din altă ţări, pentru mine este o veste extraordinară”, a precizat ministrul.

„Au fost colectate 800 de milioane de ambalaje”

Ministrul Mediului afirmă că, în primele nouă luni ale campaniei naţionale de garanţie-returnare (SGR), au fost colectate 800 de milioane de ambalaje.

„Dacă ne referim la numărul de ambalaje, pot să vă spun că avem astăzi undeva la 800 de milioane de ambalaje şi că vom reuşi foarte repede să atingem primul miliard, o barieră psihologică. Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere bineînţeles că o au PET-urile. Vom strânge anul acesta 3,2 miliarde de ambalaje, la fel cum în anul trei de funcţionare a SGR-ului ne propunem să depăşim 90% cantitate recuperată. Dacă punem pe piaţă 8 miliarde de ambalaje, facem împreună calculul, avem 7 miliarde în fiecare an de ambalaje recuperate.

Toată lumea vede că România e mai curată pe zi ce trece, nu mai vedem PET-uri aruncate peste tot, doze de aluminiu, nu mai vedem acele imagini celebre cu munţi de PET-uri peste tot. În acelaşi timp, mă bucur să spun că am înfiinţat foarte multe locuri de muncă datorită sistemului garanţie-returnare. Săptămâna aceasta, la Bacău, am deschis al cincilea punct de sortare din România, care va deservi regiunea Moldovei, unde s-au angajat 150 de oameni. Dacă înmulţim cu numărul centrelor de sortare şi de numărare, dacă luăm în calcul cele 1.000 de camioane pe care le avem astăzi pe străzi, dacă punem la socoteală chiar şi acei colectori informali”, a declarat Mircea Fechet.

CITEȘTE ȘI:

SGR la 6 luni: Mai puține emisii de CO2, mediu mai curat, economii de resurse și energie, datorită ambalajelor trimise de RetuRO spre reciclare

Cum arată corespondentul SGR din Bulgaria și ce sume primești pentru returnarea ambalajelor. Vecinii de la sud de Dunăre sunt în urmă cu implementarea