Prima pagină » Știri » Ministrul Mediului s-a dus în control inopinat pe șantierele din București. Când a ajuns în Parcul IOR, a avut o surpriză neplăcută

Ministrul Mediului s-a dus în control inopinat pe șantierele din București. Când a ajuns în Parcul IOR, a avut o surpriză neplăcută

De aproape o săptămână, Ministerul Mediului și Garda de Mediu au început controalele inopinate pe șantiere din București și din țară, pentru a controla modul în care constructorii respectă atât autorizația de mediu, cât și autorizația de construcție. Joi dimineață, ministrul Grațiela Gavrilescu a mers la șantierul de la Parcul IOR, unde se construiește mallul Park Lake. Când a ajuns ministrul nu a putut intra însă pe șantier, pentru că muncitorii aflaseră de control.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a mers joi dimineață la câteva șantiere din Capitală. Prima oprire a fost la șantierul de la Parcul IOR din sectorul 3, unde se construiește mallul Park Lake. Muncitorii nu trebuiau să știe de control, însă, când a ajuns la fața locului, ministrul nu a putut intra, pentru că lucrătorii închiseseră șantierul ca măsură de precauție.

Comisarul Gărzii de Mediu, Florin Diaconu, recunoaște că muncitorii au aflat despre control.„Știți cum se întâmplă în România, se anunță între ei și au început să-și ia măsuri. Avem poze și o să vă dăm pozele pe care le au comisarii, de asta s-au și închis”, a explicat resemnat Florin Diaconu, comisarul Gărzii de Mediu.

Cu toate acestea, ministrul Mediului spune că șantierele vor fi controlate o lungă perioadă de acum încolo.

 „Noi avem un singur interes, ca populația să nu fie afectată nici din cauza poluării aerului, nici a zgomotului și nu în ultimul rând, a disconfortului. În momentul acesta, orice cetățean care trece pe acest trotuar trebuie să nu aibă nicio problemă de siguranță”, a spus Grațiela Gavrilescu.

În total, comisarii Gărzii de Mediu au controlat 58 de șantiere din toată țara. Deocamdată, nu au dat amenzi acolo unde au găsit nereguli, dar urmează să întocmească rapoartele.

Măsurătorile pulberilor în suspensie arată că Bucureștiul este una dintre cele mai poluate din Europa. Într-un an, în Capitală se strâng 400 de tone de praf pe kilometru pătrat, mai mult decât dublu față de limită admisă. Astfel, dacă în mod normal nu ar trebui să se înregistreze mai mult de 40 de micrograme de praf pe oră, în Capitală valorile sunt de peste 100 de micrograme pe oră. Praful provine în principal de la șantiere și din  trafic.

Imagine: Dorel Avăcăriței

Montaj: Andrei Boruzescu

Citește și