Ministrul Muncii, despre cazul bătrânei din Alba cu 15 lei pensie care a fost uitată de stat: Nu este unul singular! Sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că bătrâna din județul Alba care are o pensie de doar 15 lei și a fost uitată d estat întrucât nu a primit indemnizația de urmaș nu este singura în această situație, alte peste 1.000 de persoane fiind nedreptățite în privința indemnizațiilor.
Violeta Alexandru a anunțat printr-o postare pe Facebook că a identificat peste 1.000 de cazuri precum cel al bătrânei din județul Alba, Tanti Fica.
Ministrul Muncii: „La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani”
„Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizația după soțul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadruldetașamentelor de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular. Din păcate, nu este! La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizații pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenționat dar tot greșeală se numește. O greșeală care trebuie asumată. Nu s-au introdus datele inițiale în aplicația electronică, s-a lucrat pe hârtie și, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informațiile inițiale introduse. Nu și-a mai amintit nimeni de dosarul din raft. România din sistemul public e plină de greșeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie și dosar are tendința să revină”, scire ministrul pe Facebook.
De asemenea, Violeta Alexandru anunță că tanti Fica, din cătunul Fântânele, comuna Ceru Băcăinți, își primește banii „între timp”.
„Între timp doamnei i se plătesc banii datorați. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizației. Noroc că am reușit, alături de parlamentarii PNL și de liderul grupului de la cameră, F. Roman, să scoatem recent, din legislație, perioada de prescripție de 3 ani pentru deciziile greșite imputabile statului. Există, când mă uit în spate, câteva lucruri concrete pe care le las la finalul acestui mandat. Sunt, pur și simplu, revoltată. Îmi poate spune oricine că sunt prea exigentă, insensibilă la nevoile sistemului. Nu sunt dar nici nu accept să acoperim problemele, le scot la lumină și nu mă las până nu le rezolvăm. Am intrat în politică chiar pentru acest lucru – să nu mai acoperim problemele. Pot să fac acest lucru în echipa PNL. De ce nu s-au rezolvat aceste probleme până acum? Sunt totuși niște ani în care prin acest minister au fost mulți demnitari”, mai susține ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Violeta Alexandru: „Dedic rezolvarea acestor probleme miniștrilor PSD care au condus Ministerul Muncii și care stau astăzi toată ziua la TV”
„Sistemul public s-a mințit singur. Are probleme. Până nu le recunoaște și până nu muncim să le rezolvăm, nu se va face performanță în sistem. Cât pot, voi munci alături de cei care vor să îi rezolvăm problemele. De cei care nu se ascund, de cei care nu se ocupă să facă strategii ca să mă denigreze ci lucrează să rezolvăm aceste probleme.
Vă spun direct – nu sunt omul promisiunilor care nu au nicio bază, al hârtiilor, îmi pasă să fim corecți cu oamenii și cu drepturile lor. Un om dacă este nedreptățit de cineva din sistemul public, pentru mine este de ajuns ca să mă apuc de treabă și să corectez greșelile. Poate miniștrilor care au fost înaintea mea rezolvarea acestor probleme li se părea că ar fi sub demnitatea lor. Eu – asta sunt!
Dedic rezolvarea acestor probleme miniștrilor PSD care au condus Ministerul Muncii și care stau astăzi toată ziua la TV să își exprime părerile – Vasilescu și Budăi! Și nu uit de audierile mele din Comisii”, conchide Violeta Alexandru.
Fica Jurj, sau „Tanti Fica”, femeia văduvă de 76 de ani, nu are copii sau nepoţi şi, astfel, nu are la cine să ceară ajutor în caz de nevoie. Locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei Ceru Băcăinţi. Accesul până la locuinţa acesteia se face doar cu o maşina de teren, plus o urcare pe deal de circa o jumătate de oră. Pe timpul verii, mai are un vecin care stă cu animalele în zonă, dar iarna este singură în vârful de deal. Soţul ei a murit în urmă cu şapte ani. El avea pensie de 30 de lei, iar văduvei i-a rămas jumătate din această sumă, ca pensie de urmaş. Ulteriore, ministrul a precizat – „Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizaţia de urmaş după soţul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961”.