Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Efectiv nu se poate trăi cu salariul minim în România. 3.000 de lei, varianta discutată cu partenerii sociali”
Vești bune pentru români! Ministrul Muncii a transmis că înțelege traiul greu al fiecăruia dintre români, fie că este angajator sau angajat, astfel încât, acesta a susținut că va lua măsurile aferente situației de față, afirmând că ”efectiv nu se poate trăi cu salariu minim în România”, varianta discutată cu partenerii sociali pentru anul viitor fiind de 3.000 de lei.
Ministrul Muncii, Marius Budăi a transmis că înțelege traiul greu al fiecăruia dintre români, fie că este angajator sau angajat, astfel încât, acesta a susținut că va lua măsurile aferente situației de față.
”Cred că se impune să luăm măsura de majorare a salariului minim. Repet, impune şi contextul economic şi cel social”, a declarat Marius Budăi.
De asemenea, a precizat că înţelege temerile medului de afaeri şi ale angajatorilor, dar ”trebuie să înţeleagă şi dumnealor că şi angajaţii trebuie să îşi plătească utilităţile ca şi ei, trebuie să îşi ducă copiii la şcoală şi trebuie să îşi hrănească copiii”.
Budăi a susținut și că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.
”Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creşterea pensiilor, este de 3.000 de lei şi cu cei 200 de lei scăzuţi din taxare, adică sub 2.800 taxaţi şi 200, nu. Este clar un impact pozitiv, şi asupra angajaţilor şi chiar asupra angajatorilor, pentru că (…) se plâng de lipsa forţei de muncă. Nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a mai afirmat ministrul, potrivit Digi24.ro.
România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE
Este bine cunoscut faptul că alte țări din Uniunea Europeană au salarii acceptabile, în timp ce românii abia își duc traiul de zi cu zi.
România se află şi în 2022 printre ultimele ţări din UE în privinţa salariului minim, cu 515 euro pe lună, doar Bulgaria şi Letonia având un nivel mai mic, arată datele publicate de Eurostat, dar diferenţele la nivel european nu mai sunt atât de mari atunci când calculele ţin cont de preţurile din diferite ţări.
Dintre cele 27 de ţări membre, 21 au un salariu minim naţional.