Prima pagină » Știri » Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre piața muncii din România: „Ne vom concetra pe foarte multe măsuri de creștere a gradului de ocupare”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre piața muncii din România: „Ne vom concetra pe foarte multe măsuri de creștere a gradului de ocupare”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre piața muncii din România: „Ne vom concetra pe foarte multe măsuri de creștere a gradului de ocupare”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 28 ianuarie, faptul că instituția pe care o conduce se va concentra pe „foarte multe măsuri” de creștere a gradului de ocupare.

Raluca Turcan a anunțat că ministerul Muncii va veni în perioada următoare cu măsuri active în ceea ce privește creșterea locurilor de muncă.

„Îmi e greu să spun acum ce creștere a numărului de muncă vom avea. Cert este că pe partea de ocupare ne vom concentra pe foarte multe măsuri de creștere a gradului de ocupare. Aș vrea în același timp – și cu ajutorul dumneavoastră – să schimbăm această percepție că Ministerul Muncii se ocupă doar de pensii, salarii în sistemul public și alocații. Se ocupă la fel de mult și, sper eu, la fel de bine și de partea de ocupare. De aceea, vom mai veni cu măsuri active. După cum bine știți, unele dintre ele au fost deja prelungite până în iulie sau chiar septembrie. Intenționăm să prelungim măsurile active pentru zilieri și sezonieri până în septembrie, astfel încât să prindem perioada verii, și de asemenea să venim cu alte măsuri active inclusiv pentru cei care angajează șomeri din sistemul de asigurări de șomaj în momentul de față. Acestei măsuri i se vor adăuga și altele, inclusiv unele care să stimuleze reinserția pe piața muncii, dar permiteți-mi să le prezentăm treptat, astfel încât să putem să discutăm și în spațiul public, și împreună mult mai pe îndelete”, a explicat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii, despre recalcularea pensiilor: „Este un pas important în sistemul public de pensii”

De asemenea, aceasta a făcut câteva precizări și despre realizarea unei noi legi a pensiilor.

„Odată cu evaluarea dosarelor, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft și resursa umană și imediat vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin programul de redresare și recuperare. Cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintă cheltuieli într-un amplu sistem de reformă și sunt cheltuieli deductibile din programul național de reziliență. Este un pas important în sistemul public de pensii. Pasul acesta are la bază două concepte-cheie: contributivitate și echitate”, a mai susținut Raluca Turcan.

 

Citește și