„Am parcurs în această după amiază (marți, n.r.) drumul neasfaltat din Urlați către Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap. Într-o totală izolare, departe, cât mai departe de comunitate. La „nebuni”, după cum s-a exprimat polițistul din Urlați cu care ne-am întâlnit, întâmplător, în oraș. Despre 179 de persoane vorbea.
Am plecat din București după discuțiile pe salariul minim, fără anunț prealabil, am ajuns în fața Centrului alături de noua mea colegă, Președinta ANDPDCA, Mădălina Turza, am intrat și am discutat, în primul rând, cu beneficiarii – adulți cu dizabilități intelectuale care trăiau împreună cu persoane fără dizabilități suferind, pur și simplu, de lipsa părinților și chiar a unei locuințe. I-am lăsat să ne povestească. Cea mai mare durere: nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens”, povestește, pe Facebook, ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a postat, tot pe pagina sa, iar în una din fotografii este izolatorul pentru cei contagiosi, despre care ministrul spune că este „o cameră cât o debara” și, de fapt, e folosită drept cameră de pedeapsă pentru pacienții care greșesc.
„Pedeapsa din camera cât o debara, fără geamuri, poate fi și de o lună. Greu de crezut că, în această atmosferă, beneficiarii acestui Centru vor dobândi o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi. Bine că se investiseră bani în zugrăvirea camerelor și în termopane. Tot din bani europeni, culmea”, mai arată sursa citată.
După vizita în Centrul din Urlați, ministrul a precizat că a cerut măsuri și urmează a fi prezentate.
Foto: Violeta Alexandru / Facebook