Ministrul Pricopie anunță data de la care funcțiile din Educație vor fi ocupate prin concurs

Ministrul Pricopie anunță data de la care funcțiile din Educație vor fi ocupate prin concurs
Publicat: 21/08/2014, 17:25
Actualizat: 19/05/2015, 07:02

Pricopie a declarat, într-o conferință de presă, că primele concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere în sistemul de învățământ vor fi în ianuarie 2015, după ce intervalul septembrie-decembrie va fi unul de stabilire a procedurilor, de clarificări, dezbatere publică și depunere a candidaturilor.

El a spus că din ianuarie vor începe concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspectori școlari, inspectori școlari generali și inspectori școlari generali adjuncți, apoi vor urma concursurile pentru posturile de director și director adjunct din licee, iar în final vor fi organizate concursuri pentru funcțiile de conducere din școli, grădinițe, cluburi școlare și sportive.

„Practic, obiectivul nostru este ca la 1 septembrie 2015 toate funcțiile de conducere să fie ocupate sau în marea lor majoritate să vorbim despre funcții de conducere ocupate prin concurs”, a spus Pricopie.

El a precizat că în sistemul de educație sunt peste 10.000 de funcții de conducere care vor fi ocupate prin concurs și a explicat că nu au putut fi organizate concursuri pentru funcțiile de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar întrucât consiliile de administrație ale acestora funcționau după vechea lege și nu se puteau constitui după Legea 1/2011.

„Vă informez că aproape 40 la sută din consiliile de administrație ale unităților de învățământ din România funcționau după legea veche, pentru că nu se puteau constitui după legea nouă, respectiv Legea 1/2011, pentru că acolo avem reprezentanți ai Consiliului Profesoral al școlii, ai autorităților locale, reprezentant al primarului, observatori din partea sindicatului și elevilor”, a spus Pricopie, arătând că în multe situații primăriile nu și-au trimis reprezentanții în aceste consilii.

Ministrul Educației a mai spus că o altă prevedere a Legii 1/2011 precizează că o ședință a consiliului de administrație al unității de învățământ nu se poate desfășura dacă nu întrunește un cvorum de două treimi.

„În multe situații, primăria nu a trimis reprezentanți, gândiți-vă că Bucureștiul are aproape 500 de unități de învățământ, dacă trimiți 1-2-3 reprezentanți, depinde de structură, dacă școala e mai mare trebuie să trimiți mai mulți reprezentanți, dacă e mai mică, mai puțini. Vorbim de aproximativ 1.000 de persoane pe care numai Bucureștiul trebuie să le desemneze în CA, în majoritatea cazurilor s-a întâmplat în București, dar sunt alte localități în țară unde nu s-a întâmplat acest lucru”, a precizat Pricopie.

El a arătat că în procesul de desemnare a directorului unei unități consiliul de administrație este „fundamental”, întrucât dacă nu este constituit acesta nu se poate organiza concursul.

„Ceea ce am făcut prin Ordonanța 49 a fost să deblocăm acest lucru. Nu am schimbat regulile, dar am mai introdus o regulă că dacă nu se întrunește cvorum la prima ședință, se poate convoca o a doua ședință, unde cvorumul este jumătate plus unu. În felul acesta se deblochează și cazurile în care nu s-a putut întruni până acum”, a spus ministrul.

Pricopie a precizat că a fost realizat un proiect de Ordin de organizare și funcționare a consiliilor de administrație care urmează să fie supus dezbaterii publice și aprobat în următoarele săptămâni, apoi vor fi aprobate și metodologiile pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar, inspector școlar general și inspector școlar general adjunct.

„Eu cred că în această toamnă reușim să clarificăm toate aceste lucruri și să declanșăm concursurile”, a spus Pricopie.

El a subliniat că ultimele concursuri s-au organizat în sistemul de educație în perioada în care era secretar de stat în minister și președinte al Comisiei de Dialog .

„Iată, după șapte ani, sunt iar în situația de a declanșa concursurile în învățământ și cred că vom face un lucru bun”, a mai spus ministrul Educației.

Remus Pricopie a participat, joi, la Suceava la festivitatea de deschidere a lucrărilor celui de-al 34-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România – AGIRo, care se va desfășura până în 28 august la Suceava, Cernăuți, Chișinău și Eforie Sud.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor