„Nu am nimic împotriva Codruței Kovesi, ci dimpotrivă, am spus, o repet, este probabil cel mai bun procuror șef al DNA de când există această instituție”, a declarat Prună, la Digi24, în legătură cu afirmații pe care le-a făcut anterior privind propunerile pe care trebuie să le facă în vederea unor noi numiri, în luna mai, la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Ea a răspuns însă că este prematur să spună acum dacă ar avea sau nu ceva împotriva prelungirii mandatului Codruței Kovesi la șefia DNA.
„Aș dori ca determinarea mea în ceea ce privește lupta împotriva corupției să nu fie pusă la îndoială prin niciun fel de umbră cu privire la judecata mea de valoare privind-o pe doamna Kovesi”, a mai spus Prună.
Întrebată dacă are aceeași părere și despre procurorul general Tiberiu Nițu, ministrul Justiției a spus că nu crede că poate face acum evaluări în direct privind performanța procurorilor de la conducerea parchetelor de cel mai înalt nivel, dar a dorit să facă niște precizări în ce o privește pe Kovesi din cauză că a existat o neclaritate.
Într-un interviu publicat de România Liberă pe 22 decembrie, ministrul Justiției Raluca Prună spunea că crede că, în principiu, o procedură de reînvestire „a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrari, dovada de integritate și profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părți din societate”.
„Sigur, ca principiu, am spus că legea da posibilitatea reînvestirii unei persoane, însa iarăși cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică și cred că o procedură – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovada de integritate și profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părți din societate. Eu înțeleg din motive de transparență să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanță, astfel încât să fiu împăcata cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului și, finalmente, pe masa președintelui”, declara Prună.
Tiberiu Nițu și Codruța Kovesi își încheie în mai mandatele la conducerea PICCJ și respectiv DNA, existând posibilitatea să fie propuși pentru un al doilea mandat în aceste funcții.
Procurorul general al României și procurorul-șef al DNA sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Șeful statului poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere din Ministerul Public.