Prima pagină » Știri » Ministrul Rus: Am mobilizat autoritățile locale, intervenim și cu armata, la nevoie, în cazul inundațiilor

Ministrul Rus: Am mobilizat autoritățile locale, intervenim și cu armata, la nevoie, în cazul inundațiilor

Ministrul Rus: Am mobilizat autoritățile locale, intervenim și cu armata, la nevoie, în cazul inundațiilor
Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că a mobilizat prefecții și autoritățile locale din zonele vizate de inundații și că sunt pregătite resurse importante, materiale și umane, pentru eventuale intervenții, iar la nevoie va participa și armata.

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că a mobilizat prefecții și autoritățile locale din zonele vizate de inundații și că sunt pregătite resurse importante, materiale și umane, pentru eventuale intervenții, iar la nevoie va participa și armata.

Rus, alături de miniștrii Mediului și Administrației, dar și de directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) și directorul științific al Institutului National de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), a prezentat măsurile privind riscul de inundații în zonele de sud-vest ale țării și în Moldova.

Ministrul Ioan Rus a arătat că a susținut, miercuri după-amiază, o videoconferință cu comitetele de criză locale, în județele unde există riscul de inundații, și că le-a vorbit interlocutorilor săi despre prognoza meteo pe următoarele zile și despre măsurile ce trebuie luate în cazul apariției unor urgențe.

„Am convocat comitetul național de criză și comitetele de criză locale pentru acele zone vizate de atenționările specialiștilor. Am analizat totodată rapoartele prefecților cu măsurile întreprinse până acum, dar și cu cele ce se vor lua pentru viitor”, a declarat Rus.

În cazul în care este nevoie, a mai arătat Rus, Ministerul de Interne are la dispoziție toată dotarea materială și umană a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). „Tot ceea ce are acest minister, jandarmi, polițiști, cu dotările lor și ceea ce prefecturile în plan local pot mobiliza și ceea ce pot mobiliza autoritățile publice locale. Asta este ceea ce avem la dispoziție și sigur, la nevoie, armata și tot ceea ce are statul”, a spus Rus.

Ministrul de Interne a mai arătat că interesul general este acela de a nu exista deloc pierderi de vieți omenești sau, în cazul unei calamități grave, cât mai puține, precum și menținerea către minimum a producerii de pagube materiale.

La rândul său, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a spus că a cerut ca la nivelul autorităților locale și județene să se formeze echipe ample care să se ocupe, în primul rând, de informarea cetățenilor. Plumb a subliniat că este important ca oamenii din zonele rurale să cunoască foarte clar consecințele ploilor și, implicit, și riscul de inundație.

Ministrul Mediului a spus că a cerut, de asemenea, autorităților locale să monitorizeze cursul râurilor astfel încât acestea să nu fie blocate de eventuale deșeuri ce pot conduce la o inundare. Plumb a cerut totodată deblocarea secțiunii podurilor și podețelor, curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere din localități și îndepărtarea deșeurilor și a materialelor lemnoase de pe marginile cursurilor de apă, precum și asigurarea permanenței la primării, astfel încât avertizările meteo și hidro să fie transmise în timp util, pentru corecta informare a cetățenilor.

Directorul ANM, Ioan Sandu, a arătat că, până la acest moment, există un singur cod portocaliu în secțiunea hidro privind apele și două coduri galbene meteo privind ploile de joi și vineri. „Cod portocaliu pe meteo vom emite dacă vom avea peste 50 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. Trebuie să fim atenți, totuși, pentru că perioada de ploi a fost lungă, suntem la a treia atenționare pe galben, iar nivelurilor râurilor a crescut, pentru că apa se acumulează”, a precizat Sandu.

Tot directorul ANM a arătat că trebuie acordată o atenție deosebită în zonele unde se suprapun cele două coduri galbene, pentru că au fost cantități de precipitații acumulate în acele zone. Acesta a arătat că în Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți se va acumula o mare candidate de apă, existând chiar posibilitatea prelungirii codului galben în acea regiune, după finalizarea codului galben de vineri.

O altă zonă sensibilă se află, potrivit lui Sandu, în curbura județelor Prahova, Buzău și Vrancea, iar o a treia zonă cu risc o reprezintă județele Suceava, Botoșani și Neamț, din cauza cantităților de apă.

La rândul său, directorul științific al INHGA, Mary-Jeanne Adler, a precizat că, potrivit rapoartelor existente, în dimineața zilei de miercuri, s-au înregistrat, cumulat în 24 de ore, straturi de apă de 79 de litri pe metru pătrat în județul Mehedinți și 68 de litri pe metru pătrat în Prahova, ceea ce a dus la atingerea cotelor de inundații pe mai multe râuri.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabilă în aproape toată țara, începând de miercuri, ora 15.00, și până vineri, ora 12.00.

Potrivit avertizării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, începând de miercuri, ora 15.00, și până joi, ora 6.00, instabilitatea atmosferică va fi acccentuată în toate zonele deluroase și montane, precum și în Moldova.

În aceste zone vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat căderi de grindină. Ploile pot avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 25 de litri pe metru pătrat și izolat 40-50 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea cod galben este valabilă până joi dimineață pentru județele Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Covasna, Harghita, Neamț, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava și parțial în Maramureș, Mureș, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Argeș, Arad, Bihor, Alba și Sălaj.

Totodată, începând de joi, ora 6.00, și până vineri, la ora 12.00, avertizarea cod galben va cuprinde aproape toată țara, cu excepția județelor Olt, Dolj, Mureș, Timiș, Sălaj și Satu Mare.

Râul Motru și afluentul său Coșuștea din județul Mehedinți, precum și râul Teleajen și afluentul său Cricovul Sărat din Prahova, se află, în intervalul miercuri, ora 16.00 – joi, ora 14.00, sub cod portocaliu de inundații, potrivit actualizării unei avertizări emise de INHGA.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a precizat totodată că, în același interval, se menține codul galben pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega (județul Timiș), Timiș, Bârzava (Hunedoara, Caraș Severin și Timiș), Caraș, Nera, Cerna (Caraș Severin), Jiu și afluenții săi din sectorul Iscroni – amonte Podari (Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Dolj), afluenții din zona de munte ai Argeșului (Argeș, Dâmbovița), Ialomița (Dâmbovița, Ilfov) și Prahova (Prahova, Ilfov).

În plus, se instituie cod galben pe afluenții din zona de munte ai Oltului superior și mijlociu, în județele Brașov, Sibiu și Vâlcea.

Citește și