Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat, sâmbătă, la Iași, că patru medici străini au devenit consilieri onorifici, după ce luni, printr-un comunicat, Ministerul anunța că vor ocupa astfel de poziții trei medici de renume la nivel internațional.
„Avem patru consultanți străini. Joi s-a alăturat echipei echipei noastre doamna profesor Karin Sipido, care, pe lângă faptul că este profesoară de cardiologie, este și responsabilă la comisiile europene de programele de cercetare cardiovasculare”, a spus Victor Costache.
Acesta a explicat și ce vor face consilierii onorifici: unul dintre ei se va ocupa de dezvoltarea medicinei militare, iar altul de întocmirea unor ghiduri pentru cercetare.
„Doamna profesor Yeung din Amsterdam este o somitate în domeniu cu articole în Nature și va reveni în Româmia în ianuarie. Ea a făcut deja câteva vizite în România și va reveni în ianuarie pentru a demara și a scrie împreună cu colegii noștri de la Fonduri europene noile ghiduri adaptate României pentru programele de cercetare în domeniu. T Sloane Guy este un profesor de chirurgie robotică și este și un referent în medicina militară, un domeniu care trebuie dezvoltat în România. A operat mulți ani în Afganistan și știe să organizeze foarte bine acest domeniu și de asemenea l-am rugat să se uite puțin pe soluțiile care le avem noi. Avem soluții de infrastructură pe termen lung, care sunt spitalele regionale, pe termen mediu este tot ce încercăm acum să facem cu băncile de investiții pentru a reactualiza infrastructura pe care o avem în momentul de față în sănătate, iar pe termen scurt putem avea oricând o catastrofă în România și este important să avem după model american structuri medicale mobile”, a declarat Victor Costache.
Potrivit comunicatului transmis luni de Ministerul Sănătății, al patrulea medic străin care a devenit consilier onorific este Sherif Sultan, medic irlandez, de origine egipteană, care este unul dintre cei mai bine cotați chirurgi și cercetători în domeniul bolilor cardio-vasculare din lume.