Ministrul Sănătății: Am convenit cu Sanitas să accepte suspendarea oricărui conflict de muncă
Ministrul Sănătății, Eugen Nicoescu, a declarat luni, după întâlnirea cu reprezentanții Sanitas, că a convenit împreună cu aceștia suspendarea oricărui conflict colectiv de muncă, urmând ca miercuri să aibă noi runde de discuții.
„Vom avea mai multe runde de negocieri: una cu Coaliția (Profesioniștior din Sănătate – n.r.) și a doua, după-amiază, cu Sanitas. Am convenit la întâlnirea de astăzi (luni) că vom merge în Guvern, unde vom prezenta o solicitare privind deblocarea a 1.200-1.400 de posturi în sistemul sanitar”, a mai spus ministrul Sănătății.
O altă problemă de actualitate în sistemul sanitar este cea legată de contractul colectiv de muncă pe sector, fiind vorba despre primul document de acest fel din ultimii 20 de ani.
În acest context, Nicolăescu a spus, referindu-se la majorările salariale revendicate de personalul sanitar, că acestea ar putea fi făcute printr-un act adițional la contractul colectiv de muncă, iar discuțiile pe această temă ar putea începe în decembrie.
„Nu pot avansa acum cifre privind majorările salariale, să nu le promitem oamenilor ceea ce nu le putem da. Majorările salariale vor fi trecute în actul adițional, iar Guvernului îi va fi prezentat memorandumul pentru deblocarea posturilor”, a mai spus Nicolăescu.
Tot despre contractul colectiv de muncă la nivel de sector, ministrul a afirmat că deschiderea discuțiilor legate de acesta este baza dialogului. „Cu această ocazie, credem că putem să îndreptăm situația din sector și, mai ales, să ne încadrăm în posibilitățile pe care le avem”, a adăugat el.
O altă revendicare vizează statutul zilelor libere de sâmbătă și duminică.
„Legat de acest subiect, am hotărât să înaintăm o notă comisiilor de sănătate din Parlament, pentru clarificarea situației privind munca de sâmbătă și duminică”, a spus Nicolăescu.
Conflictul de muncă al angajaților din sistemul sanitar a fost înregistrat la Ministerul Muncii în urmă cu aproximativ două săptămâni și au avut loc două întâlniri de conciliere, care au eșuat.
Tot după negocierile de luni de la Ministerul Sănătății, prim-vicepreședintele Sanitas, Marius Sepi, a anunțat că greva generală anunțată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată miercuri, dacă revendicările Federației Sanitas și prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu în ședința de Guvern vor fi acceptate.
„Vă rog s-o luați doar ca o propunere de suspendare a grevei. Vom trimite propunerea Biroului Executiv și Consiliului Național al Federației Sanitas, dacă vor fi menținute garanțiile ferme pe care ni le-a dat luni ministrul Sănătății”, a spus Sepi.
El a precizat că miercuri, la ora 11.00, va fi o întâlnire cu membrii Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, la 12.30 va fi ședința de Guvern, în care ministrul Eugen Nicolăescu ar urma să prezinte solicitările, iar la 16.00 va fi o nouă întâlnire, în care se va lua o decizie privind o eventuală suspendare a grevei generale.
„Suntem mulțumiți de faptul că au început discuțiile pe contractul colectiv pe sector, s-au făcut și pași importanți. De asemenea, ministrul a spus că va susține revendicările și că avem garanția fermă că le va prezenta în Guvern, dar sigur că, în cazul în care vom fi nemulțumiți, putem găsi alte forme de protest”, a mai spus Sepi.
Creșterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem și un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate la întâlnirea care a avut loc luni la Ministerul Sănătății.
Angajații din sistemul sanitar cer ca Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB, dar și o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.
Consiliul Național al Federației Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanșarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.
Aproape 100.000 de angajați din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 și 10.00, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.
În timpul grevei de avertisment au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate și urgențele.
Marius Sepi a precizat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgență și că a cerut liderilor din unitățile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care sunt în grevă.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenții medicali, moașele și infirmierele, și că, deși recunoaște că au lefuri mici, nu înțelege de ce fac grevă acum și nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută.
„La această manifestare participă, în general, asistenții medicali, moașele, infirmierele, și pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înțeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută și nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat”, a spus ministrul Sănătății, la finalul grevei de avertisment.
Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eșalonare în ce privește majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creștere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creștere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.
De asemenea, ar urma să se vadă, în funcție de estimările bugetului pentru 2015 și 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.