Ministrul Sănătății, SorinaPinteaa declarat, joi seara, la Brașov, că singura bancă de piele din România a fost închisă în decembrie 2017, deoarece „nu mai putea funcționa în condiții de maximă siguranță”.
Întrebată, într-o conferință de presă la Brașov, de ce a fost închisă singura bancă de piele din țară, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din București, ministrul Sănătății, SorinaPintea, a răspuns că aceasta nu mai putea funcționa în condiții sigure.
„A fost închisă în decembrie 2017, la solicitarea profesorului Enescu ( Dan Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București – n.r.), pentru că nu mai putea funcționa în condiții de maximă siguranță”, a spusPintea.
În 2014 a fost adoptată o hotărâre prin care urmau să fie înființate patru bănci de piele, însă, din cauza problemelor cu terenurile, acestea nu s-au mai concretizat.
„Au fost bani pentru băncile de piele, dar nu era regimul juridic al terenurilor. Nu poți face studii de fezabilitate dacă n-ai terenuri. Tot din 2014, am decis să construim o singură bancă. N-am ieșit să o spun public, pentru că nu era cazul”, a precizat ministrul Sănătății.
Singura bancă de piele a funcționat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din București, iar alte trei ar fi trebuit să fie construite la Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.
Ministrul Sănătății, SorinaPintea, a vorbit și despre situația de laspitalul din Craiova, unde mai mulți părinți s-au plâns că mamele împart patul cu copiii, iar insectele își fac loc printre pacienți, echipa de control nu a găsit insectele pentru că „au făcut curățenie că vine controlul”.
Întrebată despre situația de la Spitalul din Craiova, unde părinții au spus că gândacii își fac loc printre pacienți, dar la control nu au fost găsite insecte, ministrul Sănătății, SorinaPinteaa răspuns că probabil „au făcut curățenie că vine controlul”.
„În momentul acela probabil că nu au găsit pentru că sunt convinsă că cei de la spital, văzând ce a apărut în presă, au luat măsuri imediate. Adică au făcut curățenie că vine controlul”, a afirmat SorinaPintea.
De asemenea, întrebată dacă se vor rezolva problemele reclamate în diverse unități medicale din țară, în ceea ce privește igiena, ministrul a spus că există spitale care sunt în subordinea autorităților locale și acestea ar trebui să se implice mai mult.
„Acolo, autoritățile ar trebui să se implice mai mult decât o fac până acum, să se gândească la faptul că și ei pot fi pacienți”, a răspuns ministrul Sănătății.
La Spitalul de Urgență din Craiova a izbucnit un scandal la începutul acestei săptămâni, după ce mai mulți pacienți s-au plâns facebook de faptul că în secția de Pediatrie a unității spitalicești s-au găsit gândaci și condiții improprii de igienă.
Spitalul a fost sancționat, după un control al DSP Dolj, iar amenda, în cuantum de 5.000 de lei, a fost aplicată pentru numărul mare de pacienți și însoțitori, nefiind găsiți gândaci.