Ministrul Sănătății: Examenul de rezidențiat ar putea fi organizat în luna noiembrie. Totul depinde de evoluția pandemiei
Examenul de rezidențiat ar putea fi organizat în luna noiembrie, însă totul depinde de evoluția epidemiei de COVID-19, a spus, joi, la Sibiu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
„Specialitatea trebuia dată în martie a fost amânată pentru noiembrie, iar rezidenții din ultimul an au prelungirea ultimului an până pe 31 octombrie. În măsura evoluției pandemiei, noi mizăm pentru luna noiembrie pentru examenul de rezidențiat”, a spus Nelu Tătaru.
Examenul de rezidențiat pentru medici a fost amânat din cauza pandemiei.
Tătaru: Adaptăm spitalele pentru a acoperi necesarul de paturi la ATI. Urmează două săptămâni grele
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus, joi, că unitățile medicale sunt adaptate, în prezent, pentru a face față numărului mare de cazuri ce necesită internare la terapie intensivă, el adăugând că „urmează două săptămâni foarte grele”.
„În acest moment, suntem în săptămânile în care se consumă boala. Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Rămâne ca noi, ca sistem sanitar, ca Minister, ca guvern, să adaptăm unităţile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivă, aparatura, la numărul care în fiecare zi îl vedem ca şi terapie intensivă, ca şi adresabilitate la unităţile de primiri urgenţe. Ventilatoare avem, s-au şi adaptat la spitalele modulare pe care le avem, avem obţinut aviz pentru acel spital pe care-l avem în Chitila, se operaţionalizează astăzi primele 100 de paturi, se vor operaţionaliza tot în zilele următoare şi 100 din cele 500 de paturi din spitalul modular ce ţine de Victor Babeş din Pipera, avem spitalul Elias cu acel spital din incintă, tot spital modular care este operaţional în acest moment şi avem şi unităţile mobile de terapie intensivă pe care în acest moment le avem trimise către Piteşti, Prahova, Galaţi şi Timişoara”, a spus, joi, prezent la Sibiu, Nelu Tătaru.
Conform sursei citate, unitățile sanitare de lângă județele puternic afectate de COVID-19 sunt adaptate pentru a face față valului mare de îmbolnăviri.
„Noi adaptăm aceste unităţi mobile, după cum ştiţi avem nişte judeţe care în acest moment au o creştere ridicată: Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Braşov, Galaţi şi municipiul Bucureşti. Adaptăm unităţile medicale din judeţele limitrofe şi din judeţele aflate la distanţă pentru a putea acoperi necesarul atât de paturi de terapie intensivă, de ventilatoare, cât şi de spitale suport COVID”, a adăugat ministrul Sănătății.
Noul bilanț al cazurilor de coronavirus
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.356 de noi cazuri de COVID-19 în România și 35 de decese la pacienți confirmați pozitiv.
Potrivit GCS, până joi în România au fost confirmate 49.591 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 26.609 pacienți au fost declarați vindecați și 4.005 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.