Prima pagină » Știri » Ministrul Sănătății: Înțelegerea cu Clinica AKH pentru transplantul pulmonar, prelungită

Ministrul Sănătății: Înțelegerea cu Clinica AKH pentru transplantul pulmonar, prelungită

Ministrul Sănătății: Înțelegerea cu Clinica AKH pentru transplantul pulmonar, prelungită
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat oficial că transplantul pulmonar pentru pacienții români se poate face din nou la Spitalul AKH din Viena, pentru moment, clinica austriacă angajându-se să facă 10 transplanturi pentru pacienții veniți din țara noastră. Bodog a explicat, de asemenea, că acordul cu AKH și Eurotransplant are în vedere și dezvoltarea unui Program Național de Transplant în România, lucru aflat în derulare, de vreme ce Spitalul Sfânta Maria a obținut acceptul pentru realizarea unor astfel de intervenții. Totodată, ministrul susține că orice clinică, fie ea privată sau de stat, se poate inscrie în acest program dacă dovedește că dispune de dotările și personalul necesar în astfel de cazuri.

„Am primit oficial răspunsul de la spitalul AKH și vă anunt cu satisfacție că a fost deblocată situația, spitalul va face din nou transplant pentru pacienții din România. Spitalul AKH ne-a oferit posibilitatea de a participa la un program de urmărire si de monitorizare a activității pe care noi o facem, la demararea procedurii de transplant în România. Dânșii vor face și un program de training. Universitatea din Viena și-a manifestat dorința de a face un program de training pentru specialiștii români care vor activa in acest domeniu, să pregătească și alte echipe decât cele care au fost pregătite în alte centre din Europa”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Potrivit lui Bodog, în acest moment cinci pacienți români fac investigații pentru a stabili dacă necesită sau nu un transplant pulmonar. 

„Pentru prima etapă ei s-au angajat să facă 10 transplante. În prezent sunt cinci pacienți propuși pentru evaluare”, a explicat ministrul Sănătății.

Referitor la Spitalul „Sfânta Maria” din București, ministrul a anunțat că acesta va primi finanțare dacă echipa medicală de acolo își arată compatibilitatea cu acest tip de intervenții. Bodog a afirmat că are informații conform cărora un medic specialist de la Hanovra va veni la „Sfânta Maria”, urmând chiar să se stabilească în Capitală. 

„Începând de astăzi, centrul Sfânta Maria va fi inclus în programul național de transplant și depinde de echipa medicală de acolo și de managementul echipei să poată să pornească transplantul pulmonar, la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranța pentru pacient. Este și o condiție pusă de AKH ca în Romania, după modelul Ungariei, să dezvolte, timp de un an, un program propriu de transplant pulmonar”, a adăugat Florian Bodog.

Ministrul Sănătății a explicat că un centru privat din România a depus, în urmă cu doi ani, dosarul de acreditare pentru transplant pulmonar, dar pentru că era incomplet, centrul nu a fost inclus în programul național.

„O clinică privată din România a depus documenția pentru a fi acreditată pentru transplant pulmonar. Din ceea ce mi-au comunicat cei de la ANT, au avut două întâlniricu reprezentanții din partea acestei clinici prin care să completeze dosarul depus la ANT pentru că dosarul era incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experiență în transplantul pulmonar si până la acest moment, aceste documente nu au fost depuse”, a explicat Florian Bodog.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis închiderea centrului pentru că nu erau respectate toate procedurile. Actualul ministru al Sănătății a trimis, săptămâna trecută, după o întâlnire cu Primarul General al Cpaitalei, Gabriela Firea, o echipă a Agenției Naționale de Transplant pentru a efectua o nouă evaluare la centrul Sfânta Maria. Tot săptămâna trecută, coordonatorul programului de transplant pulmonar de la AKH Viena îl înștiința pe Bodog ca spitalul austriac nu mai poate primi pacienți români pe motiv că nu mai există spațiu suficient.

Citește și