„Varianta prorogării Ordinului 1306/1883/2016 nu se poate realiza, din punct de vedere juridic, fiindcă asta ar însemna reintrarea în vigoare a Ordinului 725/2002, care este, însă, abrogat. Prin urmare, nu se poate lăsa vid, deoarece ar fi afectate toate categoriile de beneficiari. Soluția este aceea unui nou Ordin, iar comisiile de specialitate din MMJS și MS lucrează astfel încât acesta sa fie gata luni”, a anunțat, printr-un comunicat de presă, Ministerul Muncii.
Ministrul Sănătății anunțase că, împreună cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, vor semna vineri un act care va anula ordinul prin care se schimbau criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilități.
„Tocmai am discutat cu doamna ministru al Muncii și am hotărât să semnăm astăzi (vineri -n.r.) un ordin care să anuleze ordinul tehnocraților pentru următoarele 90 de zile. Vrem să nu pierdem timpul pentru ca acest ordin să nu apuce să intre în vigoare de la 1 martie așa cum era stabilit. Iar în următoarele 90 de zile, vom întruni comisiile de specialiști ale celor două ministere pentru a elabora un nou ordin, bine gândit, nu făcut pe genunchi. Până atunci, se va merge după vechiul ordin, cel dat în 2013”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Sănătății, Florin Bodog.
Joi, în fața Ministerului Sănătății, zeci de părinți au protestat față de ordinul care schimba criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilități.
Potrivit ordinului, copiii cu dizabilități ar fi încadrați la gradul de handicap grav doar dacă au un coeficient de inteligență de 35. Anterior, încadrarea se făcea dacă pacientul avea IQ-ul de 50. Respectarea ordinului ar însemna pentru o parte dintre cei care au dizabilități pierderea sumelor destinate însoțitorului și îngrijirii.
„Fetița mea are 18 ani și are epilepsie, în urma unui traumatism cranio-cerebral, dintr-un accident petrecut în incinta școlii. Ni se taie orice drept și cu 200 de lei nu îți poți permite. Noi, de la Dâmbovița, aveam psiholog, aveam ore de psihoterapie pe care nu le-au scos pentru că a considerat Consiliul Județean că trebuie să fie voluntar psihologul ca să vină să facă psihoterapie cu copilul. Am vrea să fie eliminat acest ordin pentru că pe noi nu ne avantajează deloc. Este foarte dificil să fii umilit, pus la zid și stigmatizat”, a explicat joi pentru MEDIAFAX, Adriana Gavrilă.
Fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, a argumentat faptul că ordinul a fost emis „ca sa permită o mai mare grijă pentru copii prin asistentul personal, nu mai puțină” și că „nu susține și nu cere eliminarea asistenților personali”.
„Introduce obligativitatea asistenților personali plătiți de a însoți copilul cu dizabilități la școală pentru a asigura integrarea acestora și astfel posibilitatea profesorilor de a avea copiii cu dizabilități în clasă fără a diminua atenția pentru ceilalți. Pe baza barierelor indentificate pentru fiecare copil în parte este realizat un plan de suport și reabilitare, de exemplul, obligativitatea învățării, prin formarea gratuită, a limbajului Braille pentru asistenții copiilor cu deficiențe de vedere. Ordinul a introdus, pe lângă o perspectivă medicală, una psihosocială conform cu convențiile internaționale în vigoare”, a scris Dragos Pîslaru pe Facebook.