Prima pagină » Știri » Ministrul Sănătății: Spitalele vor fi plătite în 2013, pentru prima dată, în funcție de clasificare

Ministrul Sănătății: Spitalele vor fi plătite în 2013, pentru prima dată, în funcție de clasificare

Ministrul Sănătății: Spitalele vor fi plătite în 2013, pentru prima dată, în funcție de clasificare
Spitalele vor fi plătite în 2013, pentru prima dată, în funcție de clasa în care se află, astfel încât tarifele pentru un caz să nu fie mai mici în unitățile sanitare de gradul I față de cele de gradul IV, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Spitalele vor fi plătite în 2013, pentru prima dată, în funcție de clasa în care se află, astfel încât tarifele pentru un caz să nu fie mai mici în unitățile sanitare de gradul I față de cele de gradul IV, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

„Vom avea tarif pe caz ponderat modificat în funcție de clasificarea spitalului. Astăzi sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I mai mici decât la spitale de gradul IV. De aceea și spun că nu va mai fi niciun spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decât spitale clasificate mai jos”, a spus ministrul Sănătății.

Eugen Nicolăescu a adăugat că tot din 2013 va fi introdus un program prin care secțiile de anestezie și terapie intensivă vor fi plătite de la bugetul de stat pentru toate cele 53 de spitale strategice.

„Încă un lucru important, introducem un program nou finanțat din bugetul de stat pentru secțiile de anestezie și terapie intensivă pentru toate cele 53 de spitale strategice. Asta înseamnă suplimentare de fonduri pentru acele spitale și ca atare, evident, vor putea să intre toate în buget. Sigur, sunt mai multe lucruri aici pe care le vom defini pe parcurs”, a precizat ministrul Sănătății.

Întrebat ce se va întâmpla cu spitalele care nu pot realiza planul de conformare, ministrul Eugen Nicolăescu a spus că va analiza fiecare caz în parte.

„Va trebui să luăm din nou planurile de la spital la spital, să vedem când au fost făcute, cum au fost făcute, dacă s-a ținut cont de toate posibilitățile pe care le aveau. De exemplu, eu va trebui să mă duc la spitalul X și să verific. El a avut un plan de conformare, dar cine este proprietar? Adică Ministerul Sănătății și-a îndeplinit misiunea, i-a alocat fondurile necesare ca să poată fi realizate acele investiții? I-a alocat numărul de personal necesar ca să poată să pună în funcțiune asemenea secții? Dacă nu, atunci ce vină are spitalul să-l declasific? Vina este a Ministerului Sănătății, vină pe care trebuie să și-o asume și să-și facă planul de reconformare, dar și cu obligațiile pe care le are pe noile obiective care vor fi stabilite. Pentru că așa suntem normali, altfel discutăm pe poziții de forță, de tiranie, de dictatură și, în fond, nu-i folosește nimănui dacă lucrurile nu se rezolvă”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a mai spus că l-a durut capul de câte nereguli a găsit când a revenit la Ministerul Sănătății.

„M-a durut capul în primul rând când am văzut câte nereguli sunt, câtă debandadă este. Dar asta-i viața”, a precizat Nicolăescu.

În 2011, peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, cu condiția ca până la 1 ianuarie 2012 să fie rezolvate problemele din acest plan.

Este vorba despre două spitale din București, respectiv Spitalul de Urgență Floreasca și Spitalul Universitar, și de cinci spitale din țară – Spitalul de Urgență din Timișoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași și Constanța. Toate cele șapte clasificări în categorie superioară sunt cu plan de conformare.

Din 352 de spitale publice care au ordine de clasificare, 335 sunt unități sanitare cu paturi. Dintre acestea, 123 sunt în clasa a IV-a de competență, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unități sunt în categoria a III-a, iar 14 sunt în categoria a II-a. În categoria întâi sunt cele șapte unități sanitare, toate cu plan de conformare, preciza Ministerul Sănătății.

Dacă un spital avansează la dotare – unul dintre criteriile la clasificare -, la liniile de gardă sau își extinde activitatea și la alte domenii de specialitate și crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară.

Spitalele au avut inițial termen 15 decembrie 2011 să rezolve problemele semnalate de comisia de evaluare, altfel urmau să fi trecute într-o categorie inferioară, pierzând sumele alocate categoriei superioare din care au fost declasificate.

Ministerului Sănătății a prorogat termenul inițial cu un an, iar recent a propus o amânare cu încă două luni, timp în care spitalele din categoriile I și II își pot rezolva problemele.

Citește și