Prima pagină » Știri » Ministrul Sănătății, un ultim avertisment: ”Se cere aviz pentru AMPUTAREA legii antifumat”

Ministrul Sănătății, un ultim avertisment: ”Se cere aviz pentru AMPUTAREA legii antifumat”

Ministrul Sănătății, un ultim avertisment: ''Se cere aviz pentru AMPUTAREA legii antifumat''
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a avertizat, pe pagina sa de Facebook, că în Comisia pentru Drepturile Omului, "se cere aviz miercuri pentru amputarea legii de interdicție a fumatului în spațiile publice închise".

„În Comisia pentru Drepturile Omului, se cere aviz pentru amputarea legii de interdicție a fumatului în spațiile publice închise. Pentru reamintire, COMISIA DE SANATATE din Senat (!!!), condusă și atunci și acum de distinși membri ai noului Partid Stat Dragnea (PSD) – parte dintre domniile lor chiar distinși membri ai breslei medicale – au propus modificări care nu înseamnă altceva decât o SCHILODIRE a legii antifumat. Ce s-a mai întâmplat între timp? Senatul a aprobat deja tacit modificarea legii așa încât FUMATUL AR FI POSIBIL, PRACTIC, ÎN ORICE SPAȚIU ÎNCHIS. Camera Deputaților este camera decizională. Nicăieri nu este consacrat în vreo lege sau în Constituție dreptul de a fuma, dar propunerea de modificare a legii tratează fumatul în spațiile publice închise exact așa. Forma actuală a legii antifumat este doar unul dintre punctele care merită și trebuie aparate de întreagă societate, împotriva intereselor industriei tutunului și împotriva intereselor unor anumiți membri ai Parlamentului”, a transmis ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

Pe 4 octombrie, Comisia juridică și Comisia de sănătate au respins amendamentele aduse legii privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun, precum și legii privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun, primul proiect fiind transmis plenului în forma redactată de Guvern. Deputații din comisiile de specialitate au discutat atunci proiectul de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Acesta a fost transmis plenului Camerei Deputaților, for decizional, în forma redactată de Guvern, fiind respinse amendamentele aduse de Senat și criticate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Legea antifumat a fost modificată în lunia iunie de senatori, prin redefinirea spațiului public închis – acesta fiind încadrat de pereți de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spații separate, complet izolate și inscripționate. Acestea au fost operate în proiectul de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun, inițiat de Guvern.

„Comisia de sănătate din Senat, repet, Comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spațiu închis, singura condiție este ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Special trebuie să fie doar inscripționat cu destinația pentru fumat, acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetățenilor, indiferent că sunt angajați sau angajatori, clienți sau personal de deservire, copii sau adulți”, a argumentat atunci ministrul la o conferință organizată la Palatul Cotroceni.

Ministrul a făcut apel la Camera Deputaților, spunând că are încredere că forul decizional va corecta această greșeală și atrăgând atenția că relaxarea legii nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătății publice.

„Legea se bucură de susținerea majorității populației din România, experiența țărilor europene, unde această măsură a fost introdusă arată că efectele economice nu sunt deloc insurmontabile și că efectele asupra sănătății publice sunt incomparabil mai mari. Nu este, de asemenea, nicidecum adevărat că am avea cea mai dură legislație antifumat, dar este adevărat că avem mare nevoie de acest cumul de măsuri, de restricții firești și de sprijin din partea statului și din partea societății. Avem o responsabilitate, în special față de tinerii și copiii României și trebuie să ne-o asumăm, altfel eu unul nu înțeleg care este menirea noastră în funcții de decizie”, a subliniat atunci Voiculescu.

Senatul a fost prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaților fiind for decizional.

Citește și