Ministrul Teodorovici, atacat de sindicatele din Administrație: nu știe ce este administrația publică locală, declarația lui este aberantă
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că se gândește la o reformă a administrației publice, arătând că ar trebui să plece din sistem cei aproximativ 20 la sută de angajați care sunt ineficienți în posturile pe care le ocupă.
„Este o declarație destul de aberantă, pentru că dânsul cred că nu știe ce este administrația publică locală. Dacă vrea reducere, atunci să se ducă să facă reformă în administrația centrală, pentru că cei din administrația locală sunt singurii care produc. Deci acesta este sectorul de activitate care produce și el aici vrea să facă reduceri de personal? Este o declarație haotică, aberantă”, a spus președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA).
Valer Suciu a precizat că declarația ministrului Finanțelor este cu atât mai nepotrivită cu cât domenii întregi se confruntă de ani de zile cu deficit de personal, această situație fiind în asistență socială, la impozite și taxe locale sau la urbanism.
„Este nevoie de personal, la o comună cu 10 salariați, dacă tai 20 la sută înseamnă că dai afară doi și mai rămâi cu opt oameni. Sunt declarații aberante”, a mai spus liderul sindical.
În opinia președintelui FNSA, numărul de personal ar trebui reglat în fiecare sector de activitate, în funcție de specificul activității desfășurate și de problematicile existente, iar astfel de calcule nu se pot face procentual.
Valer Suciu a mai spus că astfel de decizii nu pot fi luate fără acordul sindicatelor și a amintit că sindicatele din administrație publică au demarat deja procesul de strângere de semnături în vederea declanșării grevei generale.
„Noi strângem semnături pentru greva generală. Păi nu vă dați seama că sare în aer toată administrația dacă s-ar întâmpla așa ceva? În plan local, Consiliul Local și primarul fac regula, nu ministrul de Finanțe”, a mai spus Suciu.
Ministrul de Finanțe a declarat, la Digi 24, că sectorul bugetar este încărcat artificial și ineficient, iar circa 20 la sută din actuala administrație publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă.
„Sunt oameni (în administrația publică, n.r.) care se sacrifică – viețile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun că fac toți asta. Sunt foarte mulți din sistemul de stat care la ora – nu la 4.00, poate chiar mai devreme – au spart ușa. Iar dacă stau la serviciu, poate o oră-doar alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceștia trebuie să plece din administrație”, a arătat Teodorovici.
El a spus că și-ar dori ca Ministerul Finanțelor să coordoneze toate direcțiile economice ale celorlalte ministere, întrucât funcționarii de aici dezinformează coordonatorii de credite, iar miniștrii vin ulterior să ceară „bazaconii”.
„De ce nu, oare, putem noi să facem, la nivel de administrație publică centrală chiar, ca unele funcții-suport să fie concentrate într-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie să aibă direcția sa de resurse umane? De ce să nu fim noi mai moderni decât și alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce să țin fiecare direcție economică, să spunem, în fiecare minister? Nu, ele trebuie să fie concentrate în Ministerul de Finanțe – și asta e o intenție pe care o am foarte clară – de a aduce toate direcțiile economice și de buget din ministere să depindă – adică să fie acolo localizate, dar să fie subordonate Ministerului Finanțelor”, a mai spus Eugen Teodorovici.
Ministrul a precizat că își permite să fie un aspru critic al administrației, pentru că o cunoaște bine din interior, întrucât și-a petrecut viața în domeniul public, în care lucrează din 1991.