Ministrul Varga, după ce a văzut o lucrare de îndiguire de un milion de euro: „O bătaie de joc. Aici este caz penal”
„Aici este, după părerea mea, caz penal. A venit domnul primar la mine, mi-a arătat pozele și nu mi-a venit să cred. Un milion de euro au fost aruncați pe Apa Sâmbetei”, a fost prima reacție a ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, când a văzut malurile râului Coșuștea, în comuna Șișești, din județul Mehedinți, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Lucrarea de îndiguire a fost începută în anul 2009 și ar fi trebuit să fie terminată în anul 2011, dar nici în 2013 nu a fost recepționată de către beneficiar, Apele Române Dolj, din cauza neregulilor.
Potrivit primarului comunei Șișești, Marian Răducan, administrația locală nu s-a putut implica în derularea lucrărilor întrucât nu este beneficiar, dar, după ce a fost sesizată de către localnicii nemulțumiți că albia râului ar putea ajunge în gospodăriile lor, a făcut numeroase sesizări, fără să primească însă răspunsuri.
„Dacă locuitorii comunei Șișești au acceptat încă de la început această lucrare, crezând că este mai bine, în momentul în care au văzut că se taie arborii și se distrug malurile, au început să sesizeze Apele Române. Noi (n.r. – Primăria Șișești) nu suntem în posesia proiectului, au refuzat să ne pună la dispoziție proiectul, iar efectele sunt dezastruoase. Dacă nu se intervine cât mai curând, consider că va fi dezastruos pentru locuitori, casele sunt în pericol acum și care nu au fost puse niciodată în pericol până la începerea lucrărilor. Este și posibilitatea ca râul Coșuștea să își schimbe cursul și să asistăm undeva la 2000 de hectare inundate sau distruse”, a declarat primarul din Șișești.
Unul dintre localnicii din Șișești nemulțumiți de lucrare, care a întâmpinat-o pe ministrul Lucia Varga, a fost Iulian Daea, fratele deputatului PSD, Petre Daea, care a arătat că de când s-au început lucrările de îndiguire albia râului Coșuștea a crescut, astfel că pune în pericol gospodăriile locuitorilor.
„De când au început-o le-am spus că nu este bine ce fac, pentru că această Coșuște a fost de patru – cinci metri lărgime, acum are o sută de metri, maxim. Până acum, (n.r. – înainte de începerea lucrărilor) n-a inundat case, n-a inundat câmp, n-a inundat nimic. Acum e dezastru aici”, a spus Iulian Daea.
Prezent la Șișești joi seară, când s-a aflat în zonă ministrul Lucia Varga, omul de afaceri Constantin Isvoranu care deține societatea Alpha Construct Sistem, executantul lucrării, a declarat că lucrarea este conform proiectului.
„Avem si situații de lucrări pe toată lucrarea semnate de firma de consultanță a Apelor Române. Este conform proiect”, a spus Isvoranu.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga a dispus o expertiză tehnică, la finalul căreia responsabilii să fie sancționați.
„Aceasta nu este o lucrare hidrotenică, e o bătaie de joc. Aproape un milion de euro practic au fost aruncați pe malul râului, în loc să avem o lucrare care să apere localitatea. De luni, va veni aici o echipă care din punct de vedere tehnic, dar și din punct de vedere juridic va analiza toate contractele, toate documentele, toate devizele și în cazul în care se constată că au fost implicați, inclusiv din partea autorităților vinovați, vor plăti împreună cu cei care au făcut consultanța și execuția. Aștept această expertiză, sper să o am cât mai repede ca să putem dispune constructorului să refacă lucrările. Apele Române nu au făcut recepția la această lucrare, înseamnă că există din partea lor sesizate nereguli și aceste nereguli trebuiesc îndreptate de către constructor”, a spus Varga.
Lucrarea de îndiguire are o valoare de aproximativ un milion de euro și ar fi trebuit să fie realizată pe o lungime de doi kilometri, de-a lungul râului Coșuștea.