MIRCEA BĂSESCU – VIAȚA ȘI OPERA. De la comandant de navă în arestul Poliției Capitalei. Cristian Tudor Popescu: „Toată afacerea nu ar fi ieșit la suprafață dacă s-ar fi căzut la pace cu clanul Bercea”
Mircea Băsescu, fratele mai mic al lui Traian Băsescu și fost ofițer la marina comercială, este un personaj care nu a stat departe de ochii presei, fiind implicat într-o serie de scandaluri.
După ce de multe ori l-a apărat public, Traian Băsescu s-a delimitat, joi, pentru a doua oară în viața lui de fratele său mai mic. „Nu mă voi transforma în avocatul fratelui meu… Singurul lucru de care-l acuz deocamdată este anturajul„, a fost prima reacție a președintelui Traian Băsescu după înregistrările cu Mircea Băsescu și fiul lui Bercea Mondial, în care se face referire la sume de bani pentru o intervenție în cazul eliberării interlopului. De altfel, mezinul Băsescu a declarat în cursul dimineții de joi că a vorbit cu fratele lui de când a început scandalul de șantaj cu familia lui Bercea Mondial, iar șeful statului este „ foarte supărat” și știa despre cazul acesta „așa cum știa toată țara”.
Mircea Băsescu a fost reținut, joi seară, de procurorii DNA pentru Trafic de influență. Editorialistul Gândul Cristian Tudor Popescu a susținut, la GÂNDUL LIVE, că situația în care a ajuns Mircea Băsescu este o consecință a faptului că acesta nu a căzut la pace cu membrii clanului Bercea. „Supărați, ăia au venit cu înregistrările la Parchet… Nu au fost interceptări, nu au fost ofițeri acoperiți implicați”, a afirmat editorialistul, precizând că „toată afacerea nu ar fi ieșit la suprafață dacă s-ar fi căzut la pace între cele două părți”.
„Să ne înțelegem, domnul Mircea Băsescu nu este un nevinovat abia intrat în viață care este prizonierul unui clan interlop. Domnul Mircea Băsescu este el însuși un interlop, nu e de mirare că s-a înhăitat cu ei”, a mai spus editorialistul Gândul.
De pe navă, în afaceri
După Revoluție, fratele mai mic al lui Traian Băsescu a renunțat la marina comercială și a intrat în afaceri. Primele au fost cu iaurt și înghețată. Cum afacerile nu i-au mai mers a închis ambele fabrici în 2002. Au urmat afaceri cu pui, energie și arme.
În februarie 2007, fostul lider PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, în Plenul Senatului, că fratele președintelui Traian Băsescu face afaceri cu țigări în zona liberă a portului Constanța, Mircea Băsescu a anunțat că îl va da în judecată. Motivul era că putea fi dat afară de la firma olandeză de procesat carne de pasăre, cu sediul în Portul Constanța Sud – Agigea, la care era director.
O lună mai târziu, Gândul a dezvăluit că intermediarul de electricitate Energy Holding – incriminat dur de președintele Traian Băsescu și folosit ca argument forte în acuzele de corupție la adresa premierului de atunci Călin Popescu Tăriceanu – era partener de afaceri al firmei Plusfood SRL, administrată de Mircea Băsescu. Reacția de atunci a șefului statului a fost că fratele lui nu îi raportează ce face.
Firma sa de păsări, Plusfood SRL, i-a adus lui Mircea Băsescu și proteste din partea muncitorilor care l-au acuzat că îi plătește la negru.
Acuzații nedovedite de trafic cu arme
De la păsări, Mircea Băsescu a trecut la armament, astfel că la jumătatea anului 2009 s-a asociat cu șefii industriei de apărare într-o firmă de tehnică militară. Asociații săi au recunoscut atunci că așteaptă sprijin de la Cotroceni pentru mari contracte. Cu o cotă de 30% Mircea Băsescu a devenit, în iunie 2009, acționar al firmei Defence Security and Intelligence Co, alături de generalul (r) Ion Eftimie Sandu (5%), fost locțiitor al Departamentului Arme din Ministerul Apărării, de Maria Cazacu (5%), fiica lui Aurel Cazacu, directorul Direcției de Apărare din Ministerul Economiei și Romeo Oiță și Grigore Geamănu, cu câteva 30 la sută. Acesta a fost și primul moment în care Traian Băsescu s-a disociat de fratele său, căruia îi luase mereu apărarea până atunci. Două luni mai târziu, Mircea Băsescu a ieșit din afacere, după ce președintele țării i-a cerut public asta
La scurt timp, Sorin Roșca Stănescu, jurnalist pe atunci, l-a acuzat pe fratele președintelui că ar fi fost implicat prin intermediul firmei sale, Romagro, în livrări ilegale de arme către organizații teroriste din Africa. Într-un intreviu dat ulterior, pentru gândul, Mircea Băsescu a declarat că nu își găsește nicio vină legală sau morală legată de afacerea Romagro. Acuzațiile aduse de Sorin Roșca Stănescu nu au putut fi dovedite.
„De dușmani te poti apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate”, a spus, la vremea respectivă, Traian Băsescu, precizând că s-ar putea să nu mai intre în cursa pentru al doilea mandat la Cotroceni din acest motiv. „Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă s-ar putea să nu mai candidez”, a spus el.
De la naș, la șantaj și mită
2010 este anul în care Mircea Băsescu s-a „înrudit” cu Bercea Mondial, după ce i-a botezat nepoata interlopului, ceremonia având loc la o biserică de cartier din Constanța. Fratele președintelui Traian Băsescu a susținut atunci că l-a întâlnit pe Anghel Sandu, cunoscut drept Bercea Mondial, cu numai opt zile înainte de a-i boteza nepoata, că nu l-a interesat faptul că acesta este „țigan” și că Traian Băsescu nu are de ce să se supere.
Un an mai târziu, după arestarea lui Sandu Anghel, a apărut informația că interlopul ar fi declarat că l-a mituit cu 300.000 de euro pe fratele președintelui, pentru ca acesta să intervină în dosarele sale. Informația a fost negată de Mircea Băsescu și de procurorul de caz. Fostul avocat al lui Sandu Anghel, Sorin Calafus, a declarat, însă, că a decis să-l reprezinte pe Bercea Mondial la solicitarea lui Mircea Băsescu întrucât acesta era „îngrijorat de soarta finului”. Și acest lucru a fost negat de fratele președintelui României.
În urmă cu două săptămâni, ginerele lui Bercea Mondial a fost arestat după ce l-ar fi șantajat pe Mircea Băsescu, căruia i-ar fi cerut 280.000 de euro, amenințându-l că va face publice informații compromițătoare. Fiica lui Bercea Mondial, Izaura Anghel, a susținut însă că banii – 10.000 de euro, pe care i-a luat de la Mircea Băsescu și pentru care s-a făcut flagrant, reprezintă o parte dintr-o datorie mai veche, de 600.000 de euro, pe care fratele președintelui Traian Băsescu i-a primit de la Sandu Anghel, pentru a-l ajuta pe acesta să scape de închisoare.
Situația s-a schimbat după ce, miercuri noaptea, Antena 3 a publicat o înregistrare în care Mircea Băsescu vorbește cu fiul interlopului, din care reiese că ar fi luat 250.000 de euro de la familia lui Bercea.
Un jurnalist Gândul, făcut găozar de Mircea Băsescu
Mircea Băsescu a ieșit în atenție și prin limbajul licențios, după ce l-a făcut găozar pe un jurnalist Gândul care l-a contactat pentru a face precizări după ce Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), l-a acuzat, în 2009, că a pus pe roate la Constanța o afacere tip Băneasa – Puiu Popoviciu. Mai precis, a fost acuzat că vrea să folosească terenuri agricole aparținând statului pentru a dezvolta o afacere imobiliară. „Chiar dacă am fost marinar, știu toate șmecheriile astea. Dacă vrei, vii aicea și te învăț eu cum se fac. Ori îți faci meseria, ori ești un găozar ca alții, cum bine v-a zis frate-miu”, a fost răspunsul fratelui președintelui României.
Mircea Băsescu și prieteniile
În 2010, mezinul Băsescu a fost acuzat de o femeie că, după un incident în trafic, a pălmuit-o cu exteriorul mânii, după ce a înjurat-o, în timp ce se afla la volanul mașinii sale. Mircea Băsescu a replicat foarte scurt: „Nu e niciun adevăr în povestea asta”. În lipsă de probe, dosarul a fost închis.
Fratele mai mic al lui Traian Băsescu a ieșit în evidență și prin prieteniile sale. Una dintre acestea fiind cu Iulian Teșeleanu, fostul șef al al vămii Constanța Sud Agigea, milionar în euro, al cărui nume a apărut în dosarul celor trei traficanți care au încercat să asigure tranzitul a 1.203,9 kilograme de cocaină, valorând 100 de milioane de euro, dinspre Brazilia, prin România. Prietenia dintre cei doi era atât de strânsă, încât au petrecut împreună, cu familiile, Revelionul 2009 – 2010 la New York, lucru recunoscut de Mircea Băsescu într-un interviu gândul.
O altă cunoștință de a sa este și fostul secretar general al MAI Laurențiu Mironescu, trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Portul Constanța, alături de senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța și alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari și reprezentanți ai unor firme. În dosarul Portul Constanța, procurorii au inserat și o stenogramă în care fratele președintelui Băsescu, Mircea Băsescu, vorbește cu fostul secretar general al MAI, Laurențiu Mironescu. În finalul discuției, Laurențiu Mironescu se plânge că în România nu se mai poate fura.