Economistul Mircea Coșea a afirmat, în cadrul unui eveniment, că omenirea se va confrunta în curând cu o criză alimentară. Acesta a subliniat că România ar putea face o oportunitate din acest lucru.
„Avem o mare șansă. Marea șansă nu cred că este aceea de a ne chinui facem prin offset avioane F16 undeva pe la Craiova sau prin altă parte. Marea șansă a României este să devină un mare exportator de produse alimentare”, a spus el.
Criza alimentară vine peste omenire în mod sigur, opinează economistul.
„Ea e semnalată din 2019. De ce? Pentru că resursele alimentare au ajuns la stadiul în care coboară sub linia roșie a cererii de resurse alimentare. Populația crește mult, dar crește și calitatea consumului. Ca să vorbim în termeni grobieni, populația africană mănâncă mai multă carne, mai multă cafea, ciocolată. Asta se întâmplă peste tot. Nu mai vorbesc despre consumul schimbat calitativ al Chinei. Toate astea fac să apară criza alimentară. România este o țară care se clasează pe primele locuri în Europa și pe primele 10 în lume ca potențial agricol. Deci poate deveni un mare jucător în condițiile crizei care vine, cu o condiție: să se schimbe mentalitatea guvernamentală”, a mai spus acesta.
Potrivit economistului Mircea Coșa, România are un deficit comercial foarte mare, care se traduce prin incapacitatea țării de a oferi mărfuri al nivelul cererii.
„Avem un deficit comercial enorm. Adică e incapacitatea României de a oferi mărfuri al nivelul cererii. Importăm enorm, importăm lucruri care nu sunt de mare tehnicitate. Sunt lucruri care țin de consumul zilnic, curent, al populației”, a spus Mircea Coșea.
În același timp, creșterea economică a României se duce pe importul de mărfuri.
„Creșterea economică a României contribuie la creșterea economică a Poloniei, Ungariei sau altora de la care importăm cartofi, pătrunjel sau alte lucruri”, a precizat el.