Mircea Dușa a anunțat care va fi soarta celor două fregate ale Marinei Militare
Mircea Dușa a fost prezent, sâmbătă, la Ziua Porților Deschise, în Portul militar Constanța, activitate dedicată Zilei Forțelor Navale, iar cu acest prilej ministrul le-a spus jurnaliștilor că fregatele „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”, aparținând Marinei Militare, vor fi modernizate în toamna acestui an.
„Acordăm o atenție deosebită modernizării flotei militare. În primul rând, în această toamnă, vor intra în procesul de modernizare, etapa a doua, cele două fregate, modernizarea însemnând dotarea cu aparatură electronică de ultimă generație, cu aparatură de război electronică de ultimă generație și dotarea cu armament de ultimă generație”, a afirmat Mircea Dușa.
Ministrul a precizat că pe lângă fregate vor fi modernizate și alte nave militare, dar vor fi achiziționate și câteva corvete și remorchere.
„În același timp, avem un program pe o perioadă mai lungă care se referă atât la modernizarea altor nave din dotarea Forțelor Navale, dar și la achiziția de nave noi, mai ales a navelor de tip corvetă, care sunt foarte necesare Forțelor Navale. De asemenea, probabil chiar din acest an va urma achiziționarea a două remorchere care să ne permită să manevrăm vasele noastre militare aici în port la dane pentru a nu mai solicita închirierea unor remorchere de la Marina Civilă”, a explicat ministrul Apărării.
Întrebat la cât se ridică fondurile pentru modernizarea fregatelor, Mircea Dușa a răspuns: „Am alocat deja banii pentru a putea declanșa procedurile de licitație, valoarea investiției va rezulta în urma licitației”.
De asemenea, ministrul a fost întrebat și dacă submarinul Delfinul, care nu mai este funcțional din 1996, va fi repus în funcțiune, Dușa spunând că și acesta se află pe lista de modernizare a flotei militare.
„În ultimii ani, am beneficiat de un buget mai mare. Sperăm să avem acel doi la sută din PIB așa cum au semnat partidele acel acord. În momentul de față, am ajuns la 1,51 la sută din PIB. Pe programul de modernizare a flotei noastre este pe o poziție în funcție de asigurarea fondurilor și submarinul Delfinul. Dar trebuie să precizez că anul trecut și în acest an și Marina Militară a beneficiat de fonduri mult mai multe decât în anii anteriori, lucru ce a făcut posibil să demarăm procesele de modernizare, și nu doar procesele de modernizare și înzestrare, ci și mărirea numărului de exerciții de pregătire și instruire în comun cu militarii din NATO”, a mai spus Mircea Dușa.
Ministrul a precizat că a propus președintelui României decorarea drapelului de luptă al Forțelor Navale, dar și a unor militari din această structură.
„Am propus președintelui României să decoreze drapelul de luptă al Forțelor Navale. Eu voi decora drapelul de luptă al Forțelor Navale cu cea mai mare distincție a Armatei, Emblema de Onoare. De asemenea, am propus decorarea a mai multor comandanți începând de la amirali până la subofițeri și maiștri militari, președintelui României și așa după cum știți președintele a semnat decretul de oferire a decorațiilor militarilor de la Forțele Navale”, a menționat Mircea Dușa.
Ministrul Apărării a declarat că în acest an se împlinesc 155 de ani de la înființarea Marinei Militare.
„Anul acesta sărbătorim și 155 de ani de la înființarea Marinei Militare. În 1860, imediat după Unirea Principatelor, domnitorul Cuza a semnat decretul de unificare a celor două corpuri de armată și în același timp de înființare a Marinei Militare. De altfel, anul 1860 este apreciat ca anul de naștere al Marinei Militare românești”, a explicat Mircea Dușa.
El a menționat că Marina Militară a avut o importanță deosebită în istorie.
„În istorie, Marina Militară a avut o importanță deosebită. A participat la Războiul de Independență, la Primul Război Mondial, militarii de la Forțele Navale au participat la Al Doilea Război Mondial și, sigur, după intrarea noastră în NATO și Uniunea Europeană au participat la un număr mare de misiuni în teatrele de operații. În același timp, marinarii militari participă la un număr mare de exerciții de pregătire în comun cu militarii din statele NATO și așa după cum știți în această vară au fost organizate un număr mare de exerciții în comun cu militari ai marinei din alte state NATO și aceste exerciții au avut loc în principal în Marea Neagră și ca urmare a schimbării situației de securitate pe Marea Neagră. Urmează ca și în partea a doua a anului să organizăm un număr mare de exerciții de pregătire în comun”, a mai spus Mircea Dușa.
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a fost prezent, sâmbătă, la Ziua Porților Deschise în Portul militar Constanța. Astfel, cei interesați pot vizita până la ora 17.00 navele militare și sunt organizate expoziții de tehnică (torpile, rachete, bombe antisubmarin, mine și sisteme de comunicații etc.), precum și o expoziție de pictură cu tematică marină.
De asemenea, cu acest prilej va fi prezentată oferta educațională a Forțelor Navale Române prin organizarea de ateliere interactive și standuri de prezentare ale instituțiilor militare de învățământ, iar Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol.