Mircea Dușa, după dezvăluirile din Carta Albă a Apărării: „Armata e capabilă să execute orice misiune”

Mircea Dușa, după dezvăluirile din Carta Albă a Apărării: Armata e capabilă să execute orice misiune
Publicat: 04/11/2013, 16:54
Actualizat: 04/11/2013, 16:54

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, luni, la Constanța, că în ultimii cinci ani bugetul Armatei „a fost din ce în ce mai mic, scăzând de la 1,9 la 1,26% din PIB”, el precizând că în Carta Albă a Apărării sunt prezentate mai multe programe de înzestrare și modernizare a Armatei.

Mircea Dușa a afirmat că în Carta Albă a Apărării s-a făcut o „radiografie” a situației Armatei în ultimii zece ani, fiind, totodată, prezentate și măsurile care trebuie luate pentru dotarea și înzestrarea Armatei.

Carta Albă a Apărării a fost întocmită de Ministerul Apărării, aprobată de Executiv și avizată de CSAT în luna iunie.
Documentul arată că aproximativ 60% din echipamentele Armatei sunt nefuncționale, capacitatea de luptă este la un nivel calificat drept critic, militarii sunt slab pregătiți, iar cadrul legislativ nu permite dezvoltarea sistemului de apărare. Conform documentului, România își susține echipele trimise în teatrele de operații doar cu ajutorul aliaților.

„În conformitate cu Legea Planificării Apărării din 2004, din patru în patru ani trebuie să se realizeze acest document care se numește Cartea Albă a Apărării. Nu s-a realizat niciodată, este realizat în premieră. Sigur că acest document face și o radiografiere a situației Armatei Române în ultimii zece ani și măsurile pe care trebuie să le întreprindem în continuare pentru ca Armata Română să fie dotată și înzestrată pentru a-și putea îndeplini obligațiile pe care le are atât în ceea ce privește securitatea națională, cât și obligațiile internaționale pe care le avem atât la nivel NATO, cât și la nivelul Uniunii Europene”, a explicat ministrul Apărării.

El a adăugat că „Armata e capabilă să execute orice misiune, fie că este vorba de misiuni în afara teritoriului României, fie că este vorba de misiuni în interiorul țării, fie că este vorba de misiuni umanitare”.

Astfel, ministrul i-a îndemnat pe cei care doresc să aibă o imagine completă despre Armata Română să parcurgă Cartea Albă a Apărării, menționând că este „chiar un document foarte serios, pentru că, atunci când vrei să stabilești obiectivele pentru viitor, trebuie să analizezi situația de fapt”.

„Aș ruga pe cei care vor să aibă o imagine completă despre Armata Română să-l citească de la primul capitol până la ultimul și o să vă dați seama că este chiar un document foarte serios, pentru că, atunci când vrei să stabilești obiectivele pentru viitor, trebuie să analizezi situația de fapt, să analizezi felul în care Armata României s-a restructurat după 2004, când a devenit stat NATO, pentru că vedeam o știre că s-a ajuns de la 330.000 de militari la 80.000 de militari. S-a ajuns la o cifră care este optimă pentru a îndeplini misiuni în cadrul NATO. Nu uitați că, atunci când Armata României avea 330.000 de militari, Armata era obligatorie și efectivele Armatei erau formate din militari în termen. Odată cu restructurarea armatei și cu trecerea pe principii NATO, s-a trecut la o armată profesionistă, care poate să îndeplinească misiunile pe care le avem în cadrul NATO și misiunile privind siguranța națională cu efectivele care au fost planificate”, a precizat Mircea Dușa, adăugând că forța unei armate nu stă în numărul de militari, ci în numărul de unități operative care pot îndeplini misiunile.

Ministrul a precizat că există mai multe programe de modernizare a bazei materiale a Armatei atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, care au fost aprobate în CSAT, pentru a aduce nivelul tehnicii din dotare la standarde NATO.

„Sunt mai multe programe de modernizare a bazei materiale a Armatei, fie că este vorba de forțele terestre, fie că este vorba de cele aeriene, fie că este vorba de cele navale, și aceste programe trebuie să devină o realitate. De altfel, în CSAT am adoptat două programe: unul pe termen mediu, respectiv până în 2016, unul pe termen lung, până în 2022, privind înzestrarea Armatei și aducerea nivelului tehnicii din dotare la un nivel de standard NATO. Pentru aceasta este nevoie de o bugetare mai bună, am și prevăzut în aceste documente o alocare de 0,3% din PIB anual, astfel încât în 2016 să ajungem la 2%. Trebuie să vă spun și faptul că în ultimii cinci ani bugetul Armatei a fost din ce în ce mai mic, a ajuns de la 1,90, 1,84, la 1,26 în 2012, cu o creștere în anul 2013, prin insistențele pe care le-am avut în vederea menținerii și dezvoltării programelor de înzestrare și modernizare a Armatei Române”, a declarat Mircea Dușa.

Ministrul Apărării a fost prezent, luni, în Portul militar Constanța, la ceremonia de sosire din misiune a Fregatei „Regina Maria”, care a luat parte, în luna octombrie, la Operația „Active Endeavour”, desfășurată în Marea Mediterană sub conducerea NATO.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...