„ Trebuie să rămânem cu toții vigilenți în ceea ce privește situația din Orientul MijlociuSituația din Orientul Mijlociu rămâne, în continuare, complicată și trebuie să rămânem cu toții vigilenți, activi și creativi în ceea ce avem de făcut. Dar momentul acela de risc care cred că a fost resimțit și în opinia publică de acasă a fost, se pare, depășit. Dar cred că cel mai bun lucru este să ne păstrăm și vigilența și toate antenele deschise”, a spus Mircea Geoană, la Digi24.
El a precizat, însă, că sistemul de alertare NATO nu a depășit limitele normale.
„Ceea ce aș vrea să spun, din acest punct de vedere, este că atunci când momentul de risc, de escaladare, a existat și el a existat, vreau să spun extrem de clar pentru cei de acasă și pentru opinia publică și pentru decidenții noștri, că întreg sistemul de alertare NATO la care, de exemplu, este racordat scutul de la Deveselu, nu a fost alertat dincolo de nivelul normal. Și atunci, și acum, și ieri, și probabil că și în perspectivă, nivelul de alertare este cel minimal și chiar în condițiile în care a existat acel atac cu un număr de rachete de rază scurtă și medie de acțiune din partea Iranului împotriva unei baze din Irak, nivelul de alertare pentru România și pentru Europa nu a crescut nicio secundă. Nu a fost nicio vorbă și nicio secundă vorba de risc la adresa securității aliaților europeni”, a subliniat Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a afirmat că dialogul politic în NATO funcționează, însă uneori există disfuncționalități.
„Diplomația la nivel înalt pe care președintele american, pe care secretarul general NATO și noi de-aici, de la Bruxelles, o facem în aceste momente este remarcabilă. Există convorbiri zilnice între liderii alianței, între dânși, între președintele american și liderii alianței, între conducerea alianței și liderii statelor aliate.(…) Deci, dialogul politic funcționează în NATO, uneori, evident, mai există și mici disfuncționalități, dar, repet: NATO este, în clipa de față, piesa centrală de concertare, de dialog și de acțiune la nivelul alianței și acest lucru este extrem de important de a fi păstrat și dezvoltat în continuare”, a conchis Mircea Geoană.
Mii de persoane au protestat duminică față de doborârea avionului, scandând sloganuri împotriva ayatollahului Ali Khameneni, liderul suprem al Iranului.
Violențe au izbucnit în Piața Azadi din Teheran, iar forțele de ordine au utilizat gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanților, potrivit publicațiilor The New York Times și Independent.
Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluției a doborât din greșeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.
Foto: Mircea Geoana / Facebook