MIRIAM MAKEBA, cântăreața care a condamnat apartheidul și a cucerit lumea cu „Pata Pata”, omagiată astăzi de Google. Cine este MAMA AFRICA. VIDEO

Publicat: 04 03. 2013, 09:37
Actualizat: 30 07. 2014, 13:40

MIRIAM MAKEBA, cântăreața sud-africană cunoscută drept MAMA AFRICA, este omagiată de Google printr-un Doodle, la 81 de ani de la nașterea sa.

MIRIAM MAKEBA s-a născut pe 4 martie 1932 în Johannesburg și și-a petrecut primele șase luni din viață în închisoare, mama ei fiind condamnată pentru comercializarea unei beri făcute în casă. În copilărie, MIRIAM MAKEBA a făcut parte din corul școlii, iar la 18 ani a născut singurul său copil. La scurt timp, MIRIAM MAKEBA s-a îmbolnăvit de cancer la sân și a fost părăsită de soț.

–––––––––––––––––––––––––-

PLUS: Privește cu atenție o imagine banală de la metrou – miliardarul Google, testând unul dintre cele mai tari gadget-uri din lume

PLUS: GOOGLE face o eroare care te poate afecta direct. „Este o neglijență foarte mare a celor de la Google. Sub nicio formă NU trebuie să se întâmple așa ceva!”

–––––––––––––––––––––––––-

MIRIAM MAKEBA și-a început cariera muzicală în anii ’50, când s-a alăturat unui grup de jazz. Apoi, MIRIAM MAKEBA și-a făcut o trupă formată exclusiv din fete, numită The Skylarks, alături de care a lansat piesa „Pata Pata”.

În 1959, MIRIAM MAKEBA a apărut în documentarul anti-apartheid „Come back, Africa”, fapt care a dus la anularea pașaportului său sud-african. După ce a călătorit în Italia, Marea Britanie și SUA, aceasta a încercat să se întoarcă în Africa de Sud, însă nu a fost primită în țară.

În SUA, MIRIAM MAKEBA a jucat în „King Kong”, pe Broadway, apoi a cântat alături de Harry Belafonte la cea de-a 45-a aniversare a lui John F. Kennedy. În 1967, după mai multe albume lansate în SUA, artista a relansat piesa „Pata Pata” și a devenit cunoscută în întreaga lume drept MAMA AFRICA.

MIRIAM MAKEBA, omagiată de Google la 81 de ani de la naștere. Ascultă cele mai frumoase melodii ale lui MIRIAM MAKEBA, supranumită MAMA AFRICA. VIDEO

MIRIAM MAKEBA a condamnat apartheidul în fața ONU și, după ce i s-a refuzat dreptul de a se întoarce în Africa de Sud, a devenit practic „cetățean al întregii lumi”, primind pașapoarte de la Guinea, Belgia și Ghana.

După ce a fost căsătorită de mai multe ori și a locuit în Guinea și Belgia, MIRIAM MAKEBA s-a întors în Africa de Sud pe 10 iunie 1990, la scurt timp după ce Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare, iar apartheidul a început să fie condamnat și, în cele din urmă, eliminat.

MIRIAM MAKEBA a murit pe 9 noiembrie 2008, după ce a suferit un atac de cord pe scenă, în Italia. De-a lungul carierei, MAMA AFRICA a scos 23 de albume și a jucat sau a cântat în 15 filme, primind un Grammy pentru Cea mai bună înregistrare folk, în 1966.