MIRIAM MAKEBA, cântăreața care a condamnat apartheidul și a cucerit lumea cu „Pata Pata”, omagiată astăzi de Google. Cine este MAMA AFRICA. VIDEO
MIRIAM MAKEBA, cântăreața sud-africană cunoscută drept MAMA AFRICA, este omagiată de Google printr-un Doodle, la 81 de ani de la nașterea sa.
MIRIAM MAKEBA s-a născut pe 4 martie 1932 în Johannesburg și și-a petrecut primele șase luni din viață în închisoare, mama ei fiind condamnată pentru comercializarea unei beri făcute în casă. În copilărie, MIRIAM MAKEBA a făcut parte din corul școlii, iar la 18 ani a născut singurul său copil. La scurt timp, MIRIAM MAKEBA s-a îmbolnăvit de cancer la sân și a fost părăsită de soț.
–––––––––––––––––––––––––-
–––––––––––––––––––––––––-
MIRIAM MAKEBA și-a început cariera muzicală în anii ’50, când s-a alăturat unui grup de jazz. Apoi, MIRIAM MAKEBA și-a făcut o trupă formată exclusiv din fete, numită The Skylarks, alături de care a lansat piesa „Pata Pata”.
În 1959, MIRIAM MAKEBA a apărut în documentarul anti-apartheid „Come back, Africa”, fapt care a dus la anularea pașaportului său sud-african. După ce a călătorit în Italia, Marea Britanie și SUA, aceasta a încercat să se întoarcă în Africa de Sud, însă nu a fost primită în țară.
În SUA, MIRIAM MAKEBA a jucat în „King Kong”, pe Broadway, apoi a cântat alături de Harry Belafonte la cea de-a 45-a aniversare a lui John F. Kennedy. În 1967, după mai multe albume lansate în SUA, artista a relansat piesa „Pata Pata” și a devenit cunoscută în întreaga lume drept MAMA AFRICA.
MIRIAM MAKEBA a condamnat apartheidul în fața ONU și, după ce i s-a refuzat dreptul de a se întoarce în Africa de Sud, a devenit practic „cetățean al întregii lumi”, primind pașapoarte de la Guinea, Belgia și Ghana.
După ce a fost căsătorită de mai multe ori și a locuit în Guinea și Belgia, MIRIAM MAKEBA s-a întors în Africa de Sud pe 10 iunie 1990, la scurt timp după ce Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare, iar apartheidul a început să fie condamnat și, în cele din urmă, eliminat.
MIRIAM MAKEBA a murit pe 9 noiembrie 2008, după ce a suferit un atac de cord pe scenă, în Italia. De-a lungul carierei, MAMA AFRICA a scos 23 de albume și a jucat sau a cântat în 15 filme, primind un Grammy pentru Cea mai bună înregistrare folk, în 1966.